választás

2018.03.14. 13:11

Jogsértőnek mondta ki a Kúria a képviselőjelölt óvodai pólóküldését

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak.

MTI

Simonka György egy óvoda és iskola rajzpályázatán részt vevő öt óvodásnak és 16 iskolásnak Facebook-oldalával és egy like jellel ellátott pólót küldött.

A Békés megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága elutasította az ajándék miatt benyújtott kifogást. Az NVB azonban múlt pénteken egyhangú döntéssel megállapította, hogy a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben. Az NVB a további jogsértéstől eltiltotta a jelöltet.

Simonka György a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert álláspontja szerint cselekménye a választási kampányra vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseket nem sértette meg, a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria szerdán meghozott végzésében azt írta, nem vitatható, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.

Ilyen helyzetben a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt „lájkoló” pólók szétosztása már más megítélés alá esik – állapította meg a bíróság. Mint írták, a pólók felirata egyértelmű üzenetet hordozott, a jelölt hirdetését jelentette, és a pólón megjelenő Facebook-profillal való kapcsolódása által a kérelmező politikai tevékenységére történő figyelemfelhívást tartalmazza. Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek. A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!