békés megye

2021.05.26. 13:45

Főleg a csótányok okozzák a gondokat

Jelenleg elsősorban a csótányok és a hangyák okoznak gondot rovarfronton Békés megyében, illetve rendszeresen találkozni kínai márványpoloskával is. A darazsaknak és a méheknek ellenben nem kedvezett a májusi hűvös idő, miattuk éppen ezért kevesebben kérnek segítséget.

Papp Gábor

A tömbházakban minden egyes helyiség kezelve legyen a csótányok ellen /Fotó: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

A szokásos jelenségeket tapasztalni a rovarokkal kapcsolatban, de az időjárás miatt hetekkel, esetleg egy-egy hónappal megcsúszva – nyilatkozta hírportálunknak Varga Péter. A Békés Pesticid Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a hűvösebb időjárás visszavetette a rovarok többségét, az egyik legtöbb jelzést jelenleg a csótányok miatt kapják, mivel egyre több példányuk jön el a szennyvízcsatornákból.

– A jelenlétük elsősorban a nagyobb városokra, Békéscsabára, Gyulára, Orosházára és Békésre jellemző – fogalmazott a szakember. – Ezek a rovarok folyamatosan terjeszkednek, a csatornahálózatokban előfordulnak gócpontok. Gyakran érkeznek megkeresések szövetkezeti lakásokból, társasházakból, illetve olyan helyekről is, ahol korábban nem volt jellemző a jelenlétük. A konyhai csótány számára az egyik elsődleges túlélési feltétel, hogy ne menjen 10 fok alá a hőmérséklet. Ezt a 10–15 fokot a csatornák biztosítják, ahogy a táplálékot és a búvóhelyet is.

A tömbházakban minden egyes helyiség kezelve legyen a csótányok ellen /Fotó: Shutterstock/

Varga Péter kérdésünkre kifejtette, a tömbházak esetében kulcskérdés, hogy egységesen legyenek kezelve. Ha ugyanis nem ez történik, akkor nem érhető el hosszan tartó hatás, a csótányok ismét szaporodni fognak. Ha mindenki beengedi a szakembereket, a lépcsőházat, a közös helyiségeket, a szemeteseket is érinti a védekezés, akkor lehet hatékonyan eljárni.

A megyében egyébként jellemzően kétféle csótány fordul elő, az említett konyhai csótány, amely vaskosabb testű, színe a feketétől a csokoládébarnáig változik, és elég bizarr a megjelenése. Ezzel kapcsolatban a szakember érdekességként elmondta, nem nagyon találkoznak kis csótányokkal, hanem szinte csak kifejlett egyedekkel. Mindez azt is jelenti, hogy alkalmazkodtak a körülményekhez, és áttelelnek. Lárvákat, nimfákat leginkább csak nyáron látni.

A német csótány hosszúkásabb, a sárgástól a vörösesig változik a színe. A konyhainál sokkal mozgékonyabb és szaporább is, viszont még nem találta meg a szennyvízcsatornák világát, fűtött terekben, magasabb hőmérsékleten vészeli át a telet. Ezek a példányok a tízemeletesek, a tömbházak „lakói”.

Varga Péter elmondta, darázsfronton egyelőre csend van, nekik nem kedvezett a május. Méhrajokkal kapcsolatban is ritkábbak a bejelentések. Viszont rendszeresen találkozni kínai márványpoloskával autókon, házfalakon, a szaporodásuk elkezdődött. A gazdálkodóknak, kertészeknek érdemes odafigyelniük, mert előszeretettel károsítják a paradicsomot ezek a rovarok.

Kérdésünkre a szakember megerősítette, a legtöbb bejelentést hangyarajzás miatt kapják. Az időjárás miatt azonban ez a folyamat nem egy-két napig tart, hanem hosszabb időn át, ami elég idegesítő egy-egy lakótérben.

A patkányok is jelen vannak

A rágcsálók folyamatosan jelen vannak, elsősorban a városokban. A csótányokhoz hasonlóan ezek a rágcsálók szintén a szennyvízcsatornákban húzzák meg magukat, ahol ételmaradékok táplálékul szolgálnak, illetve a régi betonázás és szigetelés hibái lehetőséget adnak számukra, hogy járatot, fészket alakítsanak ki. Az aknafedőlapok környékén szintén láthatóak a kisebb-nagyobb lyukak, a patkányok ott jönnek fel a felszínre. Ennek egyébként több oka van, a patkány egyrészt önmagában is kíváncsi állat, másrészt keresi az újabb és újabb tenyészőhelyeket.

A patkányhorda túlszaporodása is élő jelenség, amivel párhuzamosan az idősebb egyedek elzavarják a fiatalabbakat. Utóbbiak éppen ezért kénytelenek vándorolni, és új lakóteret keresni maguknak. Varga Péter kérdésünkre kifejtette, a patkányok elleni megelőzés legfontosabb eszköze a környezetre való odafigyelés. – Sokszor halljuk, hogy a patkány vagy a csótány mindig a szomszédban van – tette hozzá ennek kapcsán a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!