beruházás

2018.03.26. 13:25

Főleg Biharugra területén fejleszt a nemzeti park

Egy több mint 200 millió forintos projektet valósít meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a Sárréten, Biharugra térségében, főleg a mocsarakra, azok élővilágára összpontosítva – jelentették be a hétfőn Biharugrán, a Bihari Madárvártán tartott sajtótájékoztatón. Többek között csatornákat és töltéseket állítanak helyre, de például karámot is építenek a nyáron a környékben legelő szürkemarháknak.

Licska Balázs

Közel 12 ezer hektáros védett terület található Biharugra térségében, valamint 1800 hektáros területével Magyarország egyik legnagyobb halastórendszere ugyancsak a község határában lelhető fel – ismertette elöljáróban dr. Tirják László igazgató.

Elmondta: a Körös-Maros Nemzeti Park ezen területén rengeteg különleges faj él állandó vagy ideiglenes jelleggel, a kanalas gémektől kezdve a vadlibákon, vadrécéken, nyári ludakon és réti sasokon keresztül egészen a vidrákig. A rendkívüli fajgazdagság a változatosságnak köszönhető, annak, hogy ugyanúgy vannak puszták és erdők, mint vizes élőhelyek.

Makra Tibor, dr. Kovács József és dr. Tirják László a sajtótájékoztatón. A szerző felvétele

Hozzátette, hogy a Bihari Madárvártánál, Biharugra környékén jelentős fejlesztések várhatók, mivel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága 213 millió forintot nyert el egy úgynevezett KEHOP-os, mocsarak élőhely-együtteseinek megőrzését célzó pályázatával. A projekt megvalósítása a közeljövőben kezdődik és 2020 végén fejeződik be.

A projekt egyik elemeként az extenzív legeltetéses állattartást kiszolgáló infrastruktúra épül, magyarán karám készül 150-200 szürkemarhának, gondozói épülettel és egy fúrt kúttal együtt. A jószágok és a legeltetésük révén négyszáz hektáros területet lehet majd karbantartani. Érdekesség: a nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park területén található a legtöbb, 2500 szürkamarha.

A program másik részeként, hogy a vizes élőhelyek megmaradhassanak, hogy megfelelő, vizet szabályozó rendszer legyen, 3000 méternyi csatornát és 1900 méternyi töltést állítanak helyre, négy műtárgyat építenek és egyet felújítanak, ez a fejlesztés az Ugrai rétet, Simotát és Kis-Vátyont érinti.

A projekt harmadik elemeként 16 hektáron puhafás ligeterdőt alakítanak ki, valamint 180 hektáron igyekeznek visszaszorítani az inváziós növényfajokat – zárta dr. Tirják László, hangsúlyozva, hogy igazgatóság már rendelkezik a projektelemek megvalósításhoz szükséges engedélyes tervekkel, a közbeszerzési eljárás folyamatban van.

Hétköznapinak mondható és ritkaságszámba menő fajok is láthatók a Bihari Madárvártán. A szerző felvétele

Az önkormányzat együttműködik a nemzeti parkkal – emelte ki a sajtótájékoztatón Makra Tibor. Biharugra polgármestere fontosnak nevezte, hogy minél ismertebbé tegyék a közönség számára a nemzeti park értékeit, a Bihari Madárvártát. Beszélt arról is: az önkormányzat az elmúlt másfél évben hat pályázatot adott be, mind a hat nyert is, összesen mintegy 250 millió forintot.

Gratulált a nemzeti parkos fejlesztéshez a sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Ugyancsak hangsúlyozta, hogy milyen fontos turisztikai szerepe van a Bihari Madárvártának, és hogy a környék milyen jelentős természeti értékkel rendelkezik; a rengeteg fajnak köszönhetően színes, változatos, különleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!