Közélet

2016.12.06. 17:21

Szem előtt a külterületek

Mintegy ötmillió forintos pályázati támogatás és több mint félmillió forintos városi forrás segítségével építenek ki öt kamerából álló térfigyelő rendszert Gyula város külterületein. A beruházás legfőbb célja a bűnmegelőzés erősítése, illetve, hogy segítsék az esetleges jogsértések elkövetőinek kézre kerítését.

Papp Gábor

— A gyulai önkormányzat határozott célja, hogy a város valamennyi lakója, így a külterületen élő polgárok életminőségét is javítsa — fogalmazott a fejlesztés egyik helyszínén, Gyula-Szanazugban megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, hogy korábban is számos intézkedést valósítottak meg a mintegy kétezer külterületi gyulai polgár érdekében.

— Javítottuk az elérhetőséget biztosító utak állapotát, ahol nincs kiépítve a vezetékrendszer, napelemeket helyeztünk ki. Alapadatokat és fontos információkat tartalmazó külön GPS-es rendszert fejlesztettünk ki, amely az egész tanyavilágban segít eligazodni a mentősök, tűzoltók, rendőrök számára — sorolta dr. Görgényi Ernő. — A város a közelmúltban pedig öt térfigyelő kamera telepítésére adott be pályázatot. A szakmai anyag nyert, így az eszközök a külterületek fontosabb útvonalait figyelik majd.

Mint megtudtuk, az új kamerák a településen már 11 éve üzemelő térfigyelő központhoz csatlakoznának, ami a rendőrkapitányságon üzemel. A meglévő gyulai térfigyelő rendszer képrögzítése is ott történik, a megfigyelést a polgármesteri hivatalban a közterület-felügyelők számára egy kliensgép teszi lehetővé.

Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy a Teréz körúti robbantó esetében is látszott, hogy mind a felderítésben, mind a bizonyításban milyen fontos szerep jut a kameráknak. A térfigyelők a bűnmegelőzésben, a prevencióban is komoly hangsúlyt kapnak.

Kolysza Zoltán alezredes, a Gyula Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami a lakosság biztonságérzetét erősíti. A rendőrség munkatársai előzetes kérésre szakmai tanácsokkal látták el a pályázat készítőit, hogy milyen területekre célszerű kamerákat telepíteni.

— Örülünk, hogy a külterületeken élők biztonságérzete is javulhat — ecsetelte. — Rendőreink önállóan és a tanyagondnoki szolgálattal közösen is folyamatosan járják a külterületi ingatlanokat, emellett együttműködünk a vadászoktól a postásokig mindenkivel, aki megfordul a tanyákon.

Kolysza Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy részt vett a tanyasi lakosok által szervezett fórumokon, ahol egyebek mellett arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy akár a rendőrséget, akár a polgárőrséget miként érhetik el. A lehetőséggel már többen is éltek, és jelezték, ha problémát észleltek.

Alt Norbert alpolgármester elsőként kifejtette: nyár végén, ősz elején nyújtottak be a pályázatot a Földművelésügyi Minisztériumhoz, és a szaktárca kiírásán mintegy 5 millió forintot nyertek a célra.

— A támogatás és a saját erő segítségével öt darab kamera beszerelésére nyílik lehetőségünk külterületeken, amelyek a jelenlegi rendszerhez kapcsolódnak majd — tette hozzá. — A munkálatok jövő áprilisra fejeződnek be.

Ajtósfalván a Pósteleki és a Hódi utca kereszteződésében két darab kamerát helyeznek ki infra fényvetővel. Szanazugba hasonló módon ugyancsak két kamera kerül, míg a Sarkadi úton, a Fekete-Körös hídjánál, Városerdő bejáratánál egy darab térfigyelő pásztázza majd a környéket.

— A helyszínek kijelölésénél figyelembe vettük a szakmai javaslatokat. Az eszközök segítségével a területet elhagyó forgalmat is vissza lehet nézni — folytatta a gondolatot Alt Norbert. — A lakók és az ingatlantulajdonosok elvárásainak megfelelően nő a biztonságérzet.

Az alpolgármester megemlítette, hogy korábban Szanazugban volt egy lakossági kezdeményezés, amely éppen arra irányult, hogy a lopások miatt legyen kamerarendszer. A város ennek a kérésnek eleget tudott tenni.

— A rendőrség ellátja munkáját a lakosság biztonsága érdekében — tette hozzá. — Mi ezzel az eszközzel, illetve a tanyagondnoki szolgálattal igyekszünk ehhez hozzájárulni.

Dr. Ökrös István önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy a beruházás megvalósulhat.

— A térfigyelő kamerák visszatarthatják a tilosban járókat attól, hogy megkárosítsák a külterületen élőket — szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!