Közélet

2016.12.22. 18:53

Igazi karácsonyi ajándék az új tűzoltóautó

Átadták és készenlétbe állították a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokságának új tűzoltóautóját csütörtökön délután a gyulai várnál.

Papp Gábor, fotó: Imre György

Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, advent utolsó napjaiban vagyunk, amikor a jó cselekedetekre sokat gondolunk.

— A csütörtöki esemény is kapcsolódik ehhez, hiszen egy olyan ajándékkal gyarapodik Gyula és vonzáskörzete, összesen tíz település mintegy 56 ezer polgára, ami nem csak a technikai színvonalat javítja, hanem megajándékozza az itt élőket a biztonságérzet megfizethetetlen emelkedésével — hangsúlyozta a főigazgató, majd hozzátette, a csütörtöki esemény másik nagyon fontos üzenete, hogy magyar terméket adnak át, ami jelzi, hogy a hazai ipar lendületben van.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő rávilágított, a közelmúltban számos új eszközzel gyarapodott a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság Békés megyében, így Gyulán is.


— Olyan ünnep előtt állunk, amikor a tűzoltók munkájára gyakran szükség lehet, ezért is nagyon lényeges a beszerzés — fogalmazott.

Tolnai Péter, a Békés megyei közgyűlés alelnöke ugyancsak a tűzoltóság technikai fejlődésének fontosságát emelte ki.

Zanócz István tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokságának parancsnoka elmondta, az új, Rába-Heros Aquadux X típusú tűzoltóautó 4000 liter víz és 400 liter habanyag szállításra is képes. Az autóban hat tűzoltó foglalhat helyet megfelelő védőfelszerelésben, biztonságos körülmények között. A jármű szivattyúja percenként 2000 liter víz szállítására képes. Az autón két gyorsbeavatkozó található, amelyek 40 bar nyomáson működnek, és 250 liter vizet lehet a sugarakkal percenként kilőni.

Emlékeztetett arra, hogy a gyulai tűzoltóság eszközparkja jelentősen bővült az elmúlt időszakban. Tavaly év elején egy magasból mentő szert állítottak üzembe.

Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató az átadást követő sajtótájékoztatón kifejtette, egy kormányzati program részeként 108 ilyen jellegű gépjárműfecskendő kerül hazánk tűzoltóságainak szolgálatába, amiből immáron a harmadikat adták át Békés megyében.

— Szerettük volna, ha minél hamarabb készenlétbe állíthatjuk a járművet, és karácsony közeledtével az itt élő polgárok biztonságát növelhetjük — ecsetelte. Szólt arról, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok és a tűzoltóságok jelentősen fejlődnek az állami irányításnak köszönhetően.


— 2016 a technikai fejlődés, a műszaki megújulás és fejlődés éve számunkra — szögezte le, aminek kapcsán számos Békés megyét érintő beruházást is megemlített. Hangsúlyozta, a fejlesztések lehetővé teszik számukra, hogy az elérési idő csökkenjen, a beavatkozások hatékonysága növekedjen, tehát gyorsabban, nagyobb mennyiségű, nagyobb teljesítményű eszközt szállítsanak a beavatkozást igénylő helyszínekre. Hazánkban egy-egy tűzeset átlagosan 3 millió forint kárt okoz, s egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen mértékben sikerül csökkenteni. Békés megyében idén egyébként csökkent a tűzesetek száma.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kitért arra, nagyon fontosnak tartja, hogy a tűzoltók biztonságát is javítják a korszerű eszközök.

— A tűzoltóságokat 2012 óta az állam működteti — húzta alá. — Ennek köszönhetően a katasztrófavédelem rendszere megerősödött, és hatékonyabban látja el feladatait. Az állam emellett biztosítja a beszerzéseket, amelyek komoly terhet róttak volna az önkormányzatokra.

Címkék#kisváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!