Közélet

2016.12.31. 08:55

A nagy durranások napja

December 31-én este 6 és január elsején reggel 6 óra között használhatók fel azok a pirotechnikai berendezések, melyek csak szilveszterkor hozhatók működésbe. A vásárlók egy része a „játékos”, izgalmas hangot, fényt adó termékeket, a másik része a „telepeseket”, egy mozdulattal indíthatóakat keresi. A vevők átlagosan 5-10 ezer forintot szánnak az óévbúcsúztató, újévköszöntő kellékekre.

Molnár Pál Márton

– Jónak mondható a forgalom, már javában keresik a különféle pirotechnikai kellékeket, tűzijátékokat. Egyesek visszatérő vendégnek számítanak, mások pedig érdeklődnek, hogy a pénztárcához és a kedvükhöz mérten mit érdemes vásárolniuk – mondták az egyik árusítóhelyen, ahol előbb egy középkorú pár, majd egy család válogatott a kínálatban. Ami meglehetősen szélesnek mondható, hiszen több mint félszáz cikk között kutakodhattak.

Az árak is eltérőek: egyes termékeket pár száz forintért be lehet szerezni, de találni olyan telepet is, ami három percen keresztül lövöldöz folyamatosan a magasba, ez már több mint 20 ezer forintot kóstál. Megtudtuk, nagy érdeklődés övezi az akciós termékeket, amikor például hármat adnak kettő áráért, vagy éppen valamilyen plusz ajándékkal lepik meg a vásárlókat.

– A felnőttek, a családok inkább a telepes tűzijátékok iránt érdeklődnek, melyeket egyszer kell elindítani, és utána több percen keresztül nyújtanak szórakozási lehetőséget – fogalmazott az árus. Hozzátette, hogy a vásárlók többsége 5-10 ezer forintot hagy a kasszánál.

A termékek egy részét egyébként csak 14, másik részét kizárólag 16, harmadik részét pedig csak 18 éven felüliek vehetik meg. Abban a tekintetben is van különbség a pirotechnikai berendezések között, hogy mikor használhatók fel: az 1. és 2. kategóriába tartozók egész évben megvehetők, működésbe hozhatók saját portán belül, a 3. csoport ugyanakkor csak szilveszterkor használható fel, a jogszabályok értelmében.

A rendőrség lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat a nagykorúak december 28. és 31. között engedély nélkül megvehetik, azokat december 31-én 18 órától másnap 6 óráig lehet felhasználni. Az 1. és 2. kategóriába tartozó tűzijátékból magánszemély egy időben és helyen legfeljebb 1, a csak év végén megvehetőkből pedig egyszerre maximum összesen 3 kilogrammot tárolhat.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével. A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.


Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni és felhasználni: aki ennek ellenére mégis így tesz, a szabálysértési törvény értelmében 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat – hívta fel a figyelmet rendőrség.

— Tűzijátékok miatt az elmúlt években nem kellett beavatkozniuk a Békés megyei tűzoltóknak. Az ország más pontjain azonban lakóingatlanokban keletkezett tűz és többször szabadtéri tüzet okoztak a tűzijátékok. Előfordult az is, hogy erkélyen, vagy ablakon berepülve a szobában landolt egy-egy rakéta és meggyújtotta az ott lévő éghető anyagokat — tájékoztatta lapunkat a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!