Közélet

2016.11.23. 18:52

M44: ismertették a beruházás részleteit

Új nyomvonalon épül majd meg a kétszer kétsávos M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, amelynek részeként négy külön szintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A hamarosan kezdődő beruházás jelentőségéről és részleteiről szerda délutáni nagyszabású sajtótájékoztatón számolt be megyénk több vezető közéleti személyisége a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Papp Gábor

– Múlt héten a NIF Zrt. tájékoztatta arról a közvéleményt, így megyénk lakosságát is, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának kivitelezésére a közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult. Így rövidesen elkezdődik a munka, ami történelmi pillanatnak számít Békés megye életében – vezette fel a sajtótájékoztatót Gajda Róbert. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, az elmúlt évtizedekben többször szó esett arról, hogy mennyire sokat jelentene megyénk számára a fejlesztés megvalósulása. Utalt arra, hogy várhatóan hamarosan megtörténhet a mintegy 146 milliárdos, hazai költségvetési forrásokból épülő beruházás alapkövének letétele.

– Megyénk infrastrukturális fejlődése, fejlettebb régiókhoz való felzárkózása szempontjából kulcsfontosságú beruházáshoz érkeztünk – tette hozzá.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megyei fejlesztési biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az M44-es gyorsforgalmi út megvalósulása egy lehetőség.

– A Békéscsaba és Kecskemét közötti szakasz megépülése egy olyan esély, ami a fejlődés lehetőségét biztosítja számunkra – ecsetelte. – Tőlünk függ, hogy tudunk-e innovációval olyan iparágakat idetelepíteni, amelyek munkahelyeket teremtenek. A gyorsforgalmi út nem csak Közép-Békés, hanem északabbra fekvő települések és Dél-Békés számára is sokat jelent, hiszen a szakmában elvárt követelmény, hogy 20-30 perc alatt autópálya legyen megközelíthető. Körülbelül két óra alatt elérhetővé válhat a főváros, ami azért is fontos, mert az íratlan szabályok szerint a tőke 120 percnél többet nem hajlandó utazni.

Kitért arra, hogy megyénk kisvállalkozói is szerepet kaphatnak részfeladatokban az építkezésnél, illetve Csabacsűd és Kardos között épül egy autópálya-üzemmérnökség, ami 25-30 kvalifikált szakembernek ad hosszú távon állandó munkát. Ezen felül Kecskemét is körülbelül egy órán belül elérhetővé válik Békéscsabáról, ami fontos a bács-kiskuni megyeszékhelyen dolgozók számára.

Dankó Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a gyorsforgalmi út megépülése nélkül a megye olyan lépéshátrányba került volna, amelyet már nem biztos, hogy be lehetett volna hozni. Hozzátette, néhány éve a kormány egy nehéz, válsággal teli helyzetben kezdett el dolgozni, mára pedig 146 milliárdos hazai forrást tudtak elkülöníteni a Tiszakürt-Kondoros szakaszra.

– A beruházás az öröm mellett komoly és lényeges feladatokat is ró ránk, hiszen meg kell teremteni a gazdaságfejlődés alapjait, például a megfelelő szakemberek képzésével.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette, a sok ígéret után most jött el az a pillanat, amikor a stratégiailag kiemelt beruházás elkezdődhet. Véleménye szerint mindez kitörési pontot biztosíthat megyénk számára.

Jelentőségteli fejlesztés
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, április 26-án Orbán Viktor miniszterelnök megyeszékhelyi látogatásakor a kormányfővel megállapodást írtak alá, amelynek első pontja éppen arról szól, hogy a kabinet segíti az M44 gyorsforgalmi út fejlesztését.

– Alig néhány hónapra volt szükség ahhoz, hogy közel kerüljünk a fejlesztés elindulásához – húzta alá. Hozzátette, a Békéscsabán befektető külföldi tulajdonú cégek számára is hangsúlyos kérdés az M44. A megye elérhetőségének javítása kapcsán megemlítette a térségünket is érintő nagyszabású vasúti beruházást, valamint a békéscsabai reptér fejlesztéséről zajló intenzív tárgyalásokat a kormányzattal.
Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy fogalmazott, városuk számára mind turisztikai, mind ipari szempontból kiemelt jelentőséggel bír az M44-es gyorsforgalmi út építése.

– Gyula a Dél-Alföld turisztikai központja, a vendégéjszakák száma városunkban 2011 óta folyamatosan emelkedik – fűzte tovább a gondolatot. – A hozzánk látogató turisták számára kulcskérdés a közlekedési elérhetőség. Városunknak emellett számos iparfejlesztési terve is van. A KBC Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának elnökeként pedig elmondhatom, hogy a megyei települések túlnyomó részén komoly gazdaságfejlesztési elképzeléseket fogalmaztak meg. Ehhez kiváló alapokat biztosíthat az M44-es fejlesztése.

– Volt olyan, amikor egy autópálya megépült, de az érintett térség számára nem hozott valódi fellendülést, nekünk itt, Békés megyében élnünk kell a lehetőséggel.

A beruházás részleteit Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának főosztályvezetője ismertette. Egyebek mellett kiemelte, a több mint 145 milliárd forintos fejlesztés részeként a Körös folyó felett egy 450 méter hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!