Közélet

2016.11.05. 07:44

Békés megyei énekes az X-Faktorban!

Szombaton mutatkozott be az élő show-ban az X-Faktor kétegyházi versenyzője, Ónodi János. A huszonöt éves fiatalemberrel, Gáspár Laci mentoráltjával a zenei pályáról, a tehetségkutatóról és az ő személyes megítéléséről is beszélgettünk.

Szabó György

– Hogyan lesz egy üzleti pályára készülő egyetemistából énekes?
– A gyulai Erkel gimnázium után, 2009-től idén nyárig Szegeden tanultam. Amikor beiratkoztam a marketing mesterszakra, azt gondoltam, hogy valami más is kellene mellé, amivel kitöltöm az időt. Egyébként is volt kedvem éneket tanulni, és rátaláltam egy könnyűzenei iskolára. Ez egy esti iskola volt, amit az egyetem mellett nagyon jó ötletnek tűnt elvégezni. Ott megismertem olyan embereket, akik nagyon sok mindenben segítettek engem, nagyon sokat tanítottak nekem. Minden Szegeden kezdődött.

– Nem először jársz az X-Faktorban, viszont ma először lépsz majd színpadra élő showban...
– Négy éve, 2012-ben is megpróbáltam, akkor a tábor végéig jutottam, a mentorházba nem kerültem be. Nem sikerült úgy a dolog, ahogyan kellett volna. Azt azért tudni kell, hogy már a táborban (a selejtezőket követő forduló – a szerző) kőkemény munka vár a versenyzőkre, feszített tempójú a felkészülés és rengeteg a feladat. Talán jót is tett, hogy akkor nem jutottam tovább, szerintem nem bírtam volna az élő show-t.

– Mi változott meg azóta, milyen a mostani X-Faktor?
– Az idei teljesen más. A tábor is kicsit lazább volt, vagy én lettem erősebb, ezt nem tudom. Most viszont már látom, hogy egyre nagyobb tempóban dolgozunk, sok mindent kell egyszerre csinálni, és igen, ide nagyon kell az energia, meg az, hogy ne kalandozzanak el a gondolataink más felé. Talán fontosabb, hogy az ember mentálisan ott legyen, mint hogy fizikailag. Persze az egyetemen is voltak mélypontok és nehéz időszakok, különböző vizsgák és hatalmas követelmények, de itt aztán az elvárások tényleg az egekig szöknek. Nagyon intenzív az egész felkészülés, mi pedig gyakorlatilag mindannyian hirtelen csöppentünk bele egy eddig ismeretlen világba. Én például otthon töltöttem a nyarat, nem is nagyon énekeltem, de jött az X-Faktor, hirtelen történt minden. Nagyjából olyan érzés ez, mint amikor sokáig nem sportol valaki, de hirtelen lefut nyolc kilométert.

– Milyenek a többiek? Mennyire látod erősnek a versenytársakat?
– A mezőny talán még soha nem volt ennyire erős és sokszínű. Tudom, hogy ezt minden versenyben elmondják, de ez most tényleg így van. Nagyon-nagyon különböző emberek vannak itt, mindenki más-más stílusú, más a hangszíne, a kinézete, a személyisége; és ezért lesz nehéz. Nem tudom, hogy a közönség mire nyitott igazán, ki fog neki tetszeni.

– Mit gondolsz, meddig juthatsz el?
– Még mielőtt nem ismertem meg a többieket, és nem láttam, hogy a tévében hogyan mutatják be őket, úgy gondoltam, hogy nem lesz túl nehéz elmenetelni akár hosszabban is. Viszont most, hogy megismertem őket, már úgy érzem, hogy nem lesz könnyű dolgom. Hogy meddig juthatok, nem tudom. Egyszer így vagyok vele, egyszer úgy. A minap például volt egy rossz napom, akkor az volt az érzésem, hogy ki fogok esni rögtön az első élő adás alkalmával. Utána viszont rengeteg biztató üzenetet olvastam és rájöttem, hogy nem szabad ilyen könnyen feladni. Menni kell előre. Tényleg nem tudom megjósolni, hogy meddig juthatok; minden attól függ majd, ki hogyan szerepel a színpadon. Ha az emberek azt látják, hogy valaki újból és újból jól teljesít, akkor bármi megtörténhet.

– A válogatón Rebecca Ferguson dalával jutottál tovább, a mentorházban pedig a Stay With Me-t énekelted. Milyen a te stílusod igazából? Mire számíthat tőled a közönség?
– Soul és poposabb dalokat fogok énekelni. Úgy érzem, előnnyel indul az, aki olyan dalokat ad elő, amiket az emberek ismernek és szeretnek. Fontos, hogy ne csak az énekes, hanem a dal is legyen szimpatikus a nézőknek. Egyelőre csak az első dalomat tudom biztosan, azt sokan ismerik, viszont nem árulhatom el, hogy mi az. Nagyon jó lesz, nagyon készülök rá, a produkció készítői pedig klassz színpadképet alkottak hozzá. Én magam is nagyon kíváncsi vagyok egyébként, hogy mi történik majd ma este. A szavazás egyébként az alapdíjas sms-eken kívül mobilos applikációval történik majd.

– Gáspár Laci a mentorod. Rá számítottál korábban?
– A kezdetektől ő volt a legjobb támogatóm, mindig ő mondott nagyon szépeket és jókat rám. Ennek ellenére, amíg nem tudtam, hogy ki lesz a mentorom, mindig Tóth Gabit mondtam, ha erről kérdeztek. Régóta kedvelem őt, és úgy láttam, hogy nagyon jól bánt a mentoráltjaival az előző évadban is. Ő már rutinos ebben, és nagyon sokat tudott volna segíteni és tanítani, ezért szerettem volna őt. És persze azért is, mert még bizonyítani szerettem volna neki. Úgy éreztem ugyanis, hogy neki annyira nem tetszettem. Mindig úgy láttam rajta, hogy nem volt elragadtatva a produkcióimtól. Az, hogy végül Lacit kaptam, igazából azért volt jó, mert neki már bejött az, amit én csinálok. A táborban is ő és Alex kardoskodott értem Gabival és Petivel szemben. Az asztal két oldala valósággal egymásnak ment, amikor én voltam a színpadon és engem kellett értékelni. Nem tudom, mi lesz ma este – elképzelhető, hogy megint előjön ez a kettősség. Egy szó, mint száz, nagyon örültem Lacinak. Az énekóráinkon és azon kívül is nagyon sok ötlete van, mindig próbálja kicsit kitalálni, hogy én mit szeretnék. Mindezt úgy, hogy közben valósítsuk meg azt is, amit ő gondol. Nem egyszerű a dolog, hiszen nagyon sok múlik a dalválasztáson.

– Zeneileg egy nevezőn vagytok?
– Laci sokszor a Michael Jackson-vonal felé akar engem elvinni. Azt mondja, hogy az biztos jól állna nekem, én viszont nem tudom, hogy ez a közönségnek mennyire tetszene. A dalválasztásban amúgy szinte teljesmértékben szabad kezet kapok: én viszem a dalokat, amiből aztán közösen választunk. Ha esetleg valami nem tetszik, akkor azt mondom, hogy ezt nem szeretném, és megértik.

– Említetted, hogy a mentorok vitatkoztak rajtad. Megosztó személyiségnek érzed magad?
– Nagyon érdekes, eddig azt hittem, hogy én nem vagyok ilyen. Eddig bárhova mentem fellépni, általában tetszett az embereknek, amit csinálok. A produkciók után odajöttek hozzám, gratuláltak, és nem láttam olyat, hogy valakinek baja lett volna velem. Nyilván egy ilyen tévéműsorban elkerülhetetlen, hogy legyenek olyanok is, akiknek nem tetszik. Ez nagyon érződött például a kommentekből is. Eleinte mindent elolvastam, de most már inkább nem teszem, elég volt belőle. A vita oka egyébként főleg a hangkarakterem lehet, mivel magasabb az átlag és megszokott férfihangnál. Az emberek hozzá vannak szokva, hogy a férfinek legyen mély hangja, a nőnek pedig magas. Ez a mezőny emiatt is különleges, hiszen minden van benne. Azt nem hiszem, hogy a személyiségem volna az ellentétek oka, hiszen gyakorlatilag nem is ismernek még. Az élő show-ban hátha sikerül jobban megismerni.

– Zenei képzettségről, énekhangról, dalokról már beszéltünk. Mi a helyzet a tánccal, amire szintén szükség lehet a műsorban?
– Volt egy imázsforgatás a minap, ahol nem tudtam annyira ellazulni. Persze az egyetem alatt én is jártam diszkóba, ahol táncoltunk, de nagyjából ennyi a táncos múltam. Nos, ezen a forgatáson – aminek az eredményét egyébként ma láthatják a nézők – volt két koreográfus, akik sorra adták az utasításokat, hogy ezt csináljam, azt csináljam. Én pedig mondtam neki, hogy képtelen vagyok megcsinálni. Aztán mégis megpróbáltam, és sikerült. Ezt látva aztán arra kértek, hogy próbáljak meg egy forgást, ők eltakarják addig a kamerát. Szerencsére az is sikerült. A koreográfusok szerint „kamugép” vagyok, hiszen valójában tudok táncolni. Nagyon megörültek neki, hogy mégis tudnak velem valamit kezdeni a színpadon. Most már én is úgy érzem, hogy nem lesz gond, ha a későbbiekben lesz majd táncos produkció, bár ez egyelőre még nincs tervben. Így az elején még nagyon biztosra kell menni, főleg azért, mert az első három adásban gyakorlatilag megfeleződik a mezőny, én pedig szeretnék minél tovább bent maradni.

Névjegy

Ónodi János 1990. december 14-én született. Kétegyházán nőtt fel, Gyulán járt gimnáziumba, majd egyetemistaként Szegedre került. Idén fejezte be a közgazdász marketing mesterszakot. 2012-ben már jelentkezett az X-Faktorba, akkor a táborig jutott. Mint fogalmazott, azért jelentkezett az X-Faktorba, mert az előadói pálya áll szívéhez a legközelebb, nem pedig a gazdasági. A tehetségkutatóban Gáspár Laci mentoráltjaként a 25 év felettiek csoportjának egyetlen férfi tagjaként áll színpadra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!