Közélet

2016.11.22. 19:04

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai campust

Várhatóan 2017. február 1-től a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolája működteti tovább a jelenleg a Szent István Egyetem (SZIE) égisze alá tartozó gyulai campust — közölte keddi sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő.

P. G.

A város polgármestere elmondta, a kormány elkötelezett a gyulai felsőoktatás fejlesztése iránt; éppen ezért, amikor felmerült, hogy a SZIE átalakítja oktatási struktúráját, közösen kerestek olyan megoldást, aminek eredményeként a leggondosabb kezekbe kerül a campus.

— Az ideális megoldást az jelenti, ha a Gál Ferenc Főiskola veszi át a campust — hangsúlyozta a polgármester, aki az eddig lezajlott folyamat állomásait ugyancsak ismertette a sajtótájékoztatón.
Október 27-én dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora dr. Palkovics László oktatási államtitkárhoz fordult, és jelezte, hogy a GFF kész átvenni az egészségtudományi campust. Egy nappal később a Szent István Egyetem egyhangúlag támogatta a gyulai intézet átadását. Ugyancsak október 28-án dr. Kozma Gábor rektor levélben tájékoztatta dr. Görgényi Ernőt, hogy a február 1-jei határnappal kerülhet át a gyulai felsőfokú képzés a Gál Ferenc Főiskolához.

Innentől elkezdődött a közös munka a megfelelő feltételek megteremtéséhez, a campus egyik épülete ugyanis önkormányzati tulajdonban van.

— Gyula városa eddig is mindig térítésmentesen biztosította a felsőfokú oktatási intézmény működtetői számára az ingatlant, és reményeink szerint a fürdővárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén ismét így dönt majd — fogalmazott dr. Görgényi Ernő. A polgármester úgy vélekedett, a Gál Ferenc Főiskola jelenléte hosszú távon megteremti a gyulai felsőoktatás jövőjét. Külön kitért arra, hogy ezzel a lépéssel teljessé válhat a katolikus egyházi oktatási rendszer városukban. Óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskola és a hamarosan főiskola is működik majd a fenntartásukban. Dr. Görgényi Ernő kifejtette, az egyház a gondos gazdaként bánik az intézményekkel, mindenütt folyamatosak a fejlesztések.

A Gál Ferenc Főiskola legfőbb célja, hogy az egyházi fenntartásban emelkedő színvonalú, korszerű képzések biztosítsák — elsősorban — a térség munkaerő-piaci igényeit, vagyis az egészségügyi és a szociális ellátás szakemberigényét. Ennek a GFF részéről biztosított perspektívája az, hogy a gyulai felsőoktatás az állami feladatellátás kiterjesztése mellett a nagy egyházmegyei szociális és karitász intézményrendszerek, valamint katolikus és más egyházak, civil szervezetek ilyen irányú igényeit is kiszolgálja. A képzéseket duális irányba célszerű fejleszteni partnerségben a szociális és egészségügyi intézményekkel, valamint az egészségmegőrzést segítő idegenforgalommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!