Közélet

2016.10.24. 15:12

Ünneplés: ötven éve vette kezdetét az oktatás a Keményben

Fennállásának félévszázados évfordulóját ünnepli idén a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium. Ennek apropóján elevenítették fel az elmúlt öt évtizedben történteket az intézmény jubileumi ünnepségén hétfőn.

M. P. M., Fotó: Kiss Zoltán

Skultétiné Barna Anita igazgatónő gondolatait követően a jelenlévők felidézték az intézmény történetét. Elhangzott, az iskola jogelődjét 1966-ban alapították. Létrejöttét, a Rózsa Ferenc Gimnázium zsúfoltsága tette szükségszerűvé. A Rózsa felsőbb évfolyamait arányosan szétválasztva áthelyezték a tanulók felé és 13 osztállyal beindították a gimnáziumi képzést. Az iskola épületét ’66 nyarán adták át, tíz tanteremmel, 3 előadóval és szakszertárral, valamint 3 politechnika műhellyel. 1970-ben tornateremmel bővítették az épületet.


Az eleinte csak új gimnáziumként emlegetett iskola Kemény Gábor nevét 1970-ben vette fel. A névadó Kossuth-díjas pedagógus, pedagógiai szakíró volt. Békéscsabán is tanított, a hajdani felső leánykereskedelmi iskolában francia nyelvet. Arc poeticáját ekképpen fogalmazta meg: „A mai nevelő feladata óriási: felszabadítani a lélek minden képességét.”

Az intézmény első szakképesítést nyújtó képzése a géplakatos-gépészeti tagozat volt. 1971-ben indult el a közlekedés-gépészeti tagozat, majd 1975-től az autóforgalmi ágazat. 1998-tól az iskola egy gépészeti és két közlekedési szakirányú osztályt indít. A Kemény első igazgatója Kálmán Gyula (1966-1981) volt. Őt követte Kiss Ferenc (1981-1993), Dávid Ferenc (1993-1998), Pacsikáné Magyar Szilvia (1998-2003) és Leszkó Róbert (2003). 2004 óta Skultétiné Barna Anita irányításával folyik a szakmai munka az iskolában.


Kiderült az is, hogy már 31 éves múltra tekint vissza, és ezáltal nagy hagyománnyá nőtte ki magát az iskolában a szakmai napokkal egybekötött diákünnep, a Kemény-napok, amit ugyancsak erre a hétre időzített az intézmény. A rendezvény elsődleges célja, hogy a tanulók első kézből tehessenek szert olyan tudásra, amit a szokásos oktatási rendszerben nem szerezhetnek meg — mindezt pedig vetélkedők és egyéb programok során.

Hétfőn a hivatalos ünnepséget követően Turovszki-Mancz Fatime alkotásaiból nyílt fotókiállítás az 50 esztendős iskolában.


 

Címkék#oktatás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!