Közélet

2016.10.17. 12:00

Újabb rovarinvázió kezdődött: mindent ellepnek a harlekinek

Ezrével jönnek, mostanra pedig az ország több településén is megjelentek a kártékony harlekinkaticák. Van, ahol porszívóval kell fellépni ellenük, annyian vannak.

BEOL

Épp csak véget ért a poloskák bosszantó zümmögése, újabb idegesítő rovarinvázió miatt főhet a fejünk: százával másznak elő a harlekinkaticák. A hvg.hu vonatkozó cikkében arról írnak, hogy a harlekinkatica mindössze nyolc évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon, és bár igen hatékonyan pusztítja el a levéltetveket, október-november táján menedéket keresnek az áttelelésre, ezért ezrével lepik el a házakat.

A témába vágó szakmai oldalak szerint a lakásokba télre beköltöző állatok ugyan nem veszélyesek, de egyeseknél a testükben található vegyület allergiás reakciókat válthatnak ki, kötőhártya-gyulladást okozva. Ennél egy fokkal kellemetlenebb lehet, hogy a harlekinkatica (meglepő módon) meg is haraphatja az embert: a bőrön ilyenkor pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzim miatt.

Védezésképp a porszívózást ajánlják, majd azt javasolják, a begyűjtött rovarokat égessük el, mert a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a katicák anyagcseréje úgy lecsökken, hogy a rovarirtók már szinte semmit nem érnek ellenük. Állati eredetű táplálék hiányában a harlekinkaticák előszeretettel rágják a bogyós gyümölcsöket, például a szőlőt. Ráadásul még a bor ízét is elrontja a testében található vegyületekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!