Közélet

2016.10.15. 14:15

Pusztuló palota

A helyi építészeti és természeti értékek védelméről szóló (röviden: értékvédelmi) rendelet alapján tudott, hogy Orosháza közigazgatási területén jelenleg 157 épület áll helyi védelem alatt. Az értékvédelmi rendelet értelmében az önkormányzat ezeknek az épületeknek, épületegyütteseknek a karbantartása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák költségeinek részbeni fedezésére értékvédelmi támogatást biztosít.

Csete Ilona

A helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai pályázat útján az önkormányzattól utófinanszírozással működő, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Ennek lényege, hogy segítséget nyújtson a város a tulajdonosoknak az állagmegóvási kötelezettségük teljesítésében.

A testület az idei költségvetésében 1,5 millió forintot különített el erre. Ezután megjelent a pályázati felhívás, amelyre 7 kérelem érkezett. A pályázók által igényelt teljes felújítási összeg 4,3 millió volt, a tervezett beruházások önrésszel kiegészített összértéke majdnem 9 millió forint. Ez is téma volt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol az előterjesztő úgy fogalmazott: a felújítások kivitelezése kivétel nélkül a városképi értékek megújítását szolgálná. Az anyag megállapította, hogy indokolt a jövő évi támogatási keret megemelése, annál is inkább, hogy az idén nem támogatott pályázatok 2017-ben befogadásra kerüljenek.


A napirend tárgyalásakor kiderült, az Ady Endre utcai víztorony és a Justh Zsigmond utcai gyülekezeti ház felújításának a költségeihez járulna hozzá az önkormányzat a biztossági javaslat szerint.

Fetser János a Gémes palota, a kiscsákói kastély és a volt könyvtár épületének a sorsa iránt is érdeklődött. Szerinte ezeket meg kellene menteni. A válaszból kiderült: a kastély, a Gémes palota is magántulajdonban van, a volt könyvtárépület felújítására pályázati pénzt keresnek.

Dr. Szabó Ervin a magántulajdon kapcsán megjegyezte: vannak jogi megoldások, lehetőségek. Németh Béla szerint a téma örökzöld.

— Városképileg fontos volna, hogy felújítsuk ezeket az épületeket, támogatom, hogy újra körüljárjuk a témát, hátha felmerültek újabb lehetőségek.

Dr. Szabó Ervin módosító javaslatát – arra vonatkozóan, hogy tegyen a testület állásfoglalást az említett épületek megmentése érdekében – a képviselők egyhangúlag elfogadták.

Hét ingatlannal pályáztak idén:
Könd u. 22/C – homlokzat díszelemeinek a javítása, ereszcsatorna cseréje;
Thék E. u. 11. – homlokzati fal és eresz festése;
Szentesi u. 5. – tetőszerkezet javítása;
Ady E. utcai víztorony – tetőcsere, külső homlokzat felújítása;
Juszt Zsigmond u. 2., gyülekezeti ház – homlokzatfelújítás;
Thék E. u. 12. – homlokzati felújítás;
Könd u. 22/D – homlokzati díszelemek javítása, festés, falszigetelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!