Közélet

2016.10.10. 16:17

Megyegyűlés: máshogy értékelik a jövőben a projekteket

Módosította a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megjelenő felhívásaihoz kapcsolódó értékelési szempontrendszert a megyei közgyűlés a hétfőn délután Békéscsabán, a megyeházán tartott rendkívüli ülésén. Ez azt jelenti, hogy Kónya István (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési képviselő javaslatára, kezdeményezésére változtattak több tényezőt is abban a tekintetben, hogy miként értékelik a jövőben a TOP-os projekteket.

L. B.

Lapunk érdeklődésére Kónya István elmondta, hogy korábban plusz pontot kaptak egy dokumentum szerint azok a települések, melyek a sarkadi és a mezőkovácsházi járásban találhatók, annak ellenére, hogy ennek a két térségnek amúgy is elkülönítettek egy-egy bizonyos forrást a TOP-on belül.

Emellett az értékelési szempontoknál annak alapján is megkülönböztették a településeket, hogy azok 7000 lélek felettiek vagy alattiak – ezt is eltörölték immár.

Kónya István úgy összegezte: eddig valamennyi pályázati kiírásnál megjelent az a kiválasztási kritériumok között, hogy mennyiben járul hozzá egy-egy projekt a belső területi kiegyenlítődéshez. Ezen belül immár nem lehet csak azért pontot kapni, hogy az adott település melyik járásban helyezkedik el és hogy hány lelkes, teljesen más alapokra helyezték az értékelési szempontokat.

A hétfő délutáni ülésen a megyei közgyűlés végül egyhangúlag fogadta el a módosított értékelési szempontokat, melyek a jövőben megjelenő TOP-os felhívásoknál lesznek irányadóak. Gajdos Attila (Jobbik) azt monda, reméli, hogy minél több járás és minél több település juthat majd hozzá a TOP-os forrásokhoz. Mint ismert, Békés megye a 2014 és 2020 közötti európai uniós ciklusban 58 milliárd forintot használhat fel a TOP keretében.

Bár a TOP nem váltott ki vitát, a következő téma annál inkább. Az arról szólt, hogy a megyei önkormányzat konzorciumvezetőként visz egy 2021-ig tartó és 2,4 milliárd forint költségvetésű projektet, melynek révén több mint másfélezer hátrányos helyzetű álláskereső részesül munkaerő-piaci programokban. Konzorciumi tag a projektben a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat saját cége, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft.

A határozati javaslat arról szólt, hogy a kft.-t vezető Kraller Józseffel témavezető munkakörre is munkaszerződést kötnek 2018. szeptember végéig. Hamza Zoltán (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy lesz-e beszámolási kötelezettsége. Erre Zalai Mihály (Fidesz-KDNP) elnök és dr. Moka Eszter jegyző is elmondta, hogy a cégnek és így az ügyvezetőnek minden évben van beszámolási kötelezettsége.

Kónya István azt javasolta, hogy minden soros megyei közgyűlésen legyen beszámoló a projekt főbb mérföldköveiről, Zalai Mihály pedig azt mondta, hogy legyen negyedévente tájékoztató – és végül így is döntöttek. Árgyelán György (DK) azt vetette fel, hogy miért csak 2018 szeptemberéig tart a munkaszerződés, mikor a projekt 2021-ban ér véget. Erre Ruck Márton (Fidesz-KDNP) azt mondta: azért, mert addig várható a tényleges munkavégzés a projekt kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!