Közélet

2016.10.27. 16:47

Konferencia a régi mesterségek továbbéléséért

Csütörtökön rendezték meg a Munkácsy Mihály Múzeumban a IV. Magyar-Román Határmenti Konferenciát. A találkozó témájaként idén a régi mesterségek továbbélését határozták meg.

Molnár Pál Márton

Fotós: LP2

— A Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel közösen szervezett tanácskozás célja a magyarországi és romániai területeken fennmaradt, ma is élő mesterségek bemutatása. A résztvevők előadásokat hallhatnak több kismesterségről, majd interaktív mesterség bemutatók és dokumentumfilmek teszik színesebbé a rendezvényt — tudtuk meg a megnyitón Ando Györgytől, a Munkácsy múzeum igazgatójától. Hozzátette, immáron negyedik alkalommal rendezik meg a határmenti konferenciát, melyben kiváló partnerük az Arad Megyei Múzeumi Komplexum.

Az előadásokon szó esett egyebek mellett az Arad megyei molnármesterség továbbéléséről, de a jelenlévők információt kaphattak az Ácsva községhez köthető favillákat készítő mesterekről is. Délután az interaktív mesterség bemutatókon, a csipkekészítés, a hímzés, a faművesség, a vászon- és gyapjúszövés rejtelmeibe nyerhettek betekintést az érdeklődők.

A program második felében szólt a hallgatósághoz Pál Miklósné, a népművészeti egyesület megyei elnöke. Az élő népi kézművességről szóló mondandójából egyebek mellett kiderült, hogy régóta foglalkoztatja már a honi szakembereket, köztük őket is, hogy miképpen tudnák továbbadni a népi kézművesség készségeit, jártasságait a fiatal generációnak. Az egyesület például az elmúlt években jó néhány, gyermekeknek szóló pályázatot írt ki, több tábort, programot szerveztek.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, mostanság az a divat, hogy ha valamit nem tudunk azonnal, gyorsan megcsinálni, akkor továbblépünk. Hiányzik a nyugodtság, a lecsendesedés, az elmélyülés.

— A népi kézművesség ugyanakkor olyan tevékenység, ami a kreativitás mellett éppen ezeket az értékeket erősíti — fogalmazott a szakember. Emlékeztetett, ha van egy tudás, amit a fiatalok örökül kaptak, akkor azt tovább kell művelni, csinálni, mert ha nem teszik, akkor eltűnik. Emellett ugyancsak fontos az alkotás öröme, hiszen van egy különleges szépsége annak, amikor egy népművészeti kincset fáradtságos és hosszú munkával készít el valaki.

— Nemrégiben készítettünk egy felmérést. Kerestük a népi kézművességgel foglalkozókat országszerte. A válaszokból az derült ki, hogy napjainkban körülbelül négyezren foglalkoznak e mesterségekkel Magyarországon. Érdekesség, hogy nyolcvanöt százalékuk városban él. Úgy vélem, ennél jóval nagyobb ez a közösség, csak sokan rejtőzködnek vagy éppen nem is tudják, milyen érték kerül ki kezeik közül. Ezen jelenség átfordításához is nagyon jól használható a kezdeményezésünk, melynek segítségével újra felszínre hozhatjuk a rejtett hagyományokat, értékeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!