Közélet

2016.10.07. 17:12

Hadba álltak az iskolások

Összesen 42, általános- és középiskolásokból álló csapat vett részt a szaktárca Országos Haditorna programjának Békés megyei versenyén pénteken. A megmérettetésen a Szeberényi Gusztáv Adolf gimnázium gárdája, a „101-esek” állhatott fel a dobogó legfelső fokára és szerzett jogot az országos versenyen történő részvételre 2016 tavaszán.

Molnár Pál Márton, fotó: Lehoczky Péter

— A verseny célja a katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével. Lehetőséget adunk a versenyzők számára, hogy „belekóstoljanak” a katonai kiképzés egyes ágaiba. Szembesítjük őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonaélet mindennapjaiban találkozhatnának. Bemutatjuk a kiképzés jellegét (nem csak az erő és az állóképesség fontos, hanem az ügyesség, a gyorsaság a kreativitás és a csapatmunka is), összetettségét, a katonai alapismeretek egyes feladatait — sorolta lapuknak Juhász József százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megbízott vezetője.

Kiderült az is, hogy a verseny tulajdonképpen egy fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetés, melynek során nagy hangsúlyt kap a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem, valamint a résztvevők ügyességének és jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak, illetve fizikai képességeinek fejlesztése, felkészültségük összemérésére.

— A kilenc versenyállomás mellett további három, fakultatív helyszínt rendeztünk be. A fiatalok körében egyébként a fegyverszerelés és az akadálypálya leküzdése aratta a legnagyobb sikert — tájékoztatott a százados, akitől azt is megtudtuk, hogy ejtőernyősök, rádióamatőrök, Károlyi-huszárok és modellezők egyaránt elfogadták a meghívásukat és valamilyen plusz programot, ismeretet hoztak el az érdeklődő fiatalok számára.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A rendezvényt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának hódmezővásárhelyi katonái biztosították. Emellett jelen voltak a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai is. A megmérettetésen a középiskolások között (24 csapat indult) a Szeberényi Gusztáv Adolf gimnázium diákjai bizonyultak a legjobbnak. Az általános iskolák (18 csapat) versenyét a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola nyerte meg.

A békéscsabai programot Vantara Gyula országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!