Közélet

2016.10.15. 10:37

Egyre többen választják a bankkártyát készpénz helyett

Rengeteg új bankszámlát nyitottak az első fél évben a lakossági ügyfelek — olvasható a Világgazdaság összeállításában. A kártyákat egyre inkább vásárlásra használják készpénzfelvétel helyett.

Hírlap-összeállítás

Fotós: Getty Images/iStockphoto

Jelentősen nőtt az új számlát nyitó ügyfelek száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Az idei első félévben naponta ezernél is több új szerződést írhattak alá, összesen ugyanis 163 ezerrel emelkedett a természetes személyek bankszámláinak száma. A hitelintézetek így 9,43 millió számlát kezeltek június végén. A növekedés trendfordulót jelez: az ilyen számlák száma 2013 elejétől folyamatosan csökkent, és 2015 végéig összesen több mint 520 ezer szűnt meg (az egyik fő ok a 2013. január 1-jén bevezetett tranzakciós illeték lehetett).

Az utóbbi időben azonban ismét megjelentek a nullás bankszámlák, valószínűleg ennek is köszönhető a fordulat. Minden nagyobb hitelintézet kínál olyan számlacsomagot, amely bizonyos feltételek mellett ingyenes bankolási lehetőséget nyújt, akár már átlagosnál kisebb rendszeres jövedelem esetén is. Csaknem 80 százalék az olyan konstrukciók aránya, amelyeken a tranzakciókat online vagy célszoftver segítségével is le lehet bonyolítani.

Az első félévben közel 250 milliószor fizettek kártyával, a készpénzfelvételek száma csökkent.

A bankkártyák száma is nőtt: lakosság összesen 8,47 millió kártyát használt a fél év végén, 35 ezerrel többet, mint az év elején, a vállalkozások bankkártyáinak a száma 8740-nel 530 ezer fölé emelkedett. A közel 9 millió hazai bankkártya mintegy 60 százaléka ismeri már az érintésmentes funkciót. A biztonságosabb internetes vásárlást lehetővé tévő virtuális kártyák száma 680 ezer fölött van. A hitelkártyakampányok viszont nem hoztak eredményt, a plasztikokból idén több mint 14 ezerrel többet adtak vissza, mint amennyit igényeltek, számuk így 1,4 millió alatt ragadt.

Mindeközben egyre több helyen lehet kártyával fizetni. A kereskedőknél lévő fizikai elfogadóhelyek száma megközelíti a 85 ezret – ebből közel 73 ezer érintőkártyás –, és csaknem 10 ezer internetes kereskedőnél is lehet már kártyát használni. A készpénzfelvételi lehetőségek is bővülnek, több mint 130 új ATM-et telepítettek az idei év első felében, számuk megközelíti az 5 ezret.

Akinek van kártyája, az egyre szívesebben használja vásárlásra. Az első félévben a magyar kibocsátók ügyfelei több mint 248 millió alkalommal fizettek kártyával, ez 24 százalékos növekedés 2015 első fél évéhez képest. A kereskedőknél összesen 1823 milliárd forintot hagytak ott, vagyis egy átlagos kártyás vásárlás értéke 7,4 ezer forint körül van. A készpénzfelvételek száma csökkent, a kártyabirtokosok az első fél évben 52 milliószor keresték fel pénzért az ATM-eket, összesen 3300 milliárd forintot vettek ki, ez alkalmanként 63 ezer forintot jelent. Az átlagos ügyfelek bőven az ingyenes határon belül maradnak, havonta csupán egyszer vesznek fel pénzt. A hitelkártyáknál is megfigyelhető, hogy egyre tudatosabbak az ügyfelek: a drága készpénzfelvétel például visszaszorulóban van, tavaly óta 20 százalékkal csökkent.

— Nyugodtabb vagyok, ha nincs nálam nagyobb mennyiségű készpénz egy-egy nagybevásárlás előtt. Ráadásul azonnal SMS-t is kapok a költéseim után, így pontosan tudom, meddig nyújtózkodhatok az adott hónapban — mesélte lapunk rögtönzött közvélemény-kutatásakor Fábián Krisztina. A könyvelőként dolgozó asszony szerint ma már alig akad olyan bolt a megyeszékhelyen, ahol csak a készpénzt fogadják el, de a biztonság kedvéért azért tart magánál.

— Majd'' mindenhol bankkártyával fizetek, egy dolog kivételével. Évtizedekig a csekkbefizetés, a sorban állás volt az egyetlen lehetőség a közüzemi tartozások kiegyenlítésére — mesélte lapunknak Kovács Gábor, akivel hétfőn délelőtt találkoztunk a békéscsabai 1-es posta előtt. A nyugdíjas gépmester szerint a csekket akkor fizetjük be, amikor akarjuk, tehát a rendelkezésre álló határidőn belül mindenkinek nagyobb a mozgástere. Hozzátette, a befizetést igazoló feladóvevényt mindig elteszi, hozzátűzi az aktuális számlához. Így, ha esetleg később valamilyen probléma merül fel, akkor könnyebb igazolni a teljesítést.

Különlegesen biztonságos bankkártyát tesztelnek
Egy valóban különleges újítás megakadályozza, hogy a bankkártya fizikai birtoklása nélkül (adatainak ellopása vagy lelesése után) lehessen használni azt — adta hírül a HVG Tech rovata.

Mint írják, elég klónozni egy bankkártyát, vagy ellopni az adatokat róla, ha épp a neten vásárol valaki, és máris megkezdődhet a költekezés. Egy éppen kipróbálás alatt álló fejlesztés viszont éppen azt akadályozza meg, hogy a kártya fizikai megléte nélkül lehessen használni azt.

Az Oberthur Technologies francia biztonsági cég Motion Code elnevezésű fejlesztése egy olyan bankkártya, amelynek hátoldalán, a háromjegyű ellenőrző kód helyén egy kis kijelző van. Itt látható az említett kód, azonban óránként véletlenszerűen változik. Hiába tudja tehát valaki a kártya összes adatát, az ellenőrző kód folyamatos változása lehetetlenné teszi a dolgát. A bankkártya hátránya, hogy nem lehet megtanulni a kódokat, illetve a weboldalakon sem lehet beállítani, hogy automatikusan vonjon le egy-egy összeget az előre megadott kártyáról, de talán ez nem is olyan nagy ár a fokozott biztonságért. Arra viszont ez a fejlesztés sem jelent megoldást, ha valaki ellopja a bankkártyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!