Közélet

2016.10.01. 20:57

A minimális minimalizálása

Izgalmas este várt azokra, akik szeptember 30-án részt vettek a Kutatók éjszakája programsorozaton. A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának békéscsabai kampusza előtt drónbemutatót szerveztek, majd az ipari robotmodellekről tartott gyakorlati bemutatót Végh Sándor tanár úr.

V. F.

Mint elmondta, az itt bemutatott robotok házi gyártású szerkezetek, melyek majdnem olyanok, mint az ipari robotok, csak épp nem kerülnek milliókba, ugyanis az alkatrészeik számítógépekből lettek kiszerelve. Hozzátette, hiába végeznek nagyon egyszerű mozgásokat ezek a szerkezetek, így is meglehetősen bonyolult áramköröket igényelnek, és még így is sok a bizonytalanság, az elakadás. Az egyik robot villanymotorját egy régi DVD-lejátszóból szedte ki, mint elmondta, ez a minimalizálás minimalizálása, ennél egyszerűbben már nem lehet megcsinálni.

Az óvodás kortól egészen az idősebbik korosztályig voltak szemlélődők az előadáson, akik azt is megismerhették, hogyan működik az itt bemutatott három robot. Az első robot irányítása mindössze öt gombbal történt. Az egyikkel a mozgást lehet megtanítani, a mozgássor hossza pedig attól függ, milyen hosszan tartják nyomva a gombot. A rögzítést követően a gép megjegyzi a mozgást mindössze 2 kB-os memóriájában. A villanymotor pedig onnan tudja, hogy le kell állnia, hogy egyszerűen megszámolja a lépéseket.

– Ez a gép bár csak nagyon egyszerű mozgásokra képes, mégis komplett számítógép az alapja, épp csak monitor és billentyűzet nélkül. Nincs is rájuk szükség, hiszen csak mozgásokat kell vezérelni. A hangsúly azon van, hogy ezek a mozgások megfelelően legyenek beállítva, elvégre egy gyárban dolgozó robot is ha jól van beállítva, mindig ugyanolyan minőséget állít elő, és ez a sorozatgyártás lényege – mondta Végh Sándor.

– Manapság elpocsékolják azt a szót, hogy intelligencia. Intelligens a mosógép, a telefon, a porszívó, pedig nem, egyik sem intelligens, egyszerű számítógépek, automaták. Kizárólag csakis algoritmusok szerint működnek, véges számú lépések sorozatával. A világon három egyetemen, a Colorado-i Egyetemen, az MIT-n, és az egyik német egyetemen van egy-egy számítógépterem, tele szuperszámítógépekkel. Ezen a három helyen olyan kísérlet zajlik, ahol egyetemisták és Nobel-díjas professzorok az emberi tudást táplálják be a számítógépekbe. Azt remélik, hogy ha beviszik a tudást, intelligens gondolata lesz a gépnek. Az első intelligens gép megszületését jelenleg harminc évre teszik. Nagy idő – de az emberi tudás megszerzése is az – ezekkel a gondolatokkal zárta az előadást Végh tanár úr.

Feladványok a sötétben
A következő program hozta igazán lázba a nagyszámú résztvevői kört, hiszen a Jó játék a tudomány című interaktív vetélkedő a sötét 2. emeleten zajlott, ahol csak a feladatok helyét jelző lampionok, illetve az apró zseblámpák, telefonok fénye világította meg a csapatokat. A játékos feladatok, feladványok olyan kutatói készségek meglétét tesztelték, mint logikus gondolkodás, összefüggések felismerése, kitartás, kreativitás s még hosszú a lista. Mind a harminc nevező csapat tagjai jól vizsgáztak, teljesítették a próbákat, így nyereménysorsoláson vehettek részt.
 
Az est 23 óra körül a Kis éji kvíz című játékkal zárult, ahol a legkitartóbb 11 csapat mérte össze műveltségét a tudományok tárgykörében. A verseny szoros volt, a sorrendet félpontok döntötték el, több helyezésnél pedig holtversenyben végzett egyidejűleg akár 3 csapat is. A legmagasabb pontszámot az oktatók csapata érte el, akik a díjaikat felajánlották az őket követő csapatoknak.

A rendezvényről mindenki élményekkel, s a támogatóknak köszönhetően kisebb-nagyobb ajándékokkal gazdagodva távozott. A hallgatók egy része, a HÖK kezdeményezésére, folytatta a programjait - a továbbiakban az éjszakai várost kutatva, felfedezve a szórakozóhelyeket.
 
A Kutatók Éjszakája SZIE GAEK békéscsabai programsorozata a hallgatókon és oktatókon túl a város lakosságát is vonzotta, családok, baráti társaságok választották ezt péntek esti programként. A helyszínen a szervezőknek többen is feltették a kérdést: „Ugye lesz jövőre is?” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!