Közélet

2016.10.23. 17:13

1956: öt kiemelt program Békéscsabán

Békéscsabán október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján öt kiemelt program várta a megemlékezőket. Kiállításokkal, műsorral, kitüntetések átadásával emlékeztek a hat évtizeddel ezelőtti hősökre.

Molnár Pál Márton, fotó: Gécs Dániel

Tíz órától a Békéscsabai Jókai Színház kezdeményezésére - a forradalom óta eltelt 60 évet szimbolizáló -  ">60 lépéssel juthattak el az érdeklődők a Szent István térről a színház épületéig, ahol Fekete Pál alakja elevenedett meg a rövid emlékséta résztvevői előtt.

Egy órával később a Nagy Imre tér vált a hagyományos ünnepség helyszínévé, ahol a „Csak a hősöknek és mártíroknak van igazuk” címmel a Jókai színház mutatta be ünnepi műsorát.

Az összeállítást megelőzően Vantara Gyula országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz. — A forradalom és szabadságharc eseményei valóságos, ma is létező térben zajlottak, és valóságos, szerencsére ma is köztünk élők részvételével. Mindenki környezetében találunk élő történelemkönyveket, Isten éltesse őket sokáig — fogalmazott a politikus. Emlékeztetett, ’56 még a későbbi bukás ellenére is maga volt a csoda.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Gécs Dániel. A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]

— Szabadság az, amikor magunk dönthetünk magunkról. Többek között ezt a szabadságot köszönhetjük a forradalom és szabadságharc hőseinek — hangsúlyozta Vantara Gyula, kinek gondolatait követően az önkormányzat, a civil szervezetek és a politikai pártok képviselői helyezték el a kegyelet virágait, koszorúit a mártír miniszterelnök szobránál.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Gécs Dániel. A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]

A megemlékezést befejeztével a résztvevők átvonultak a Kazinczy Ferenc Általános Iskolához, melynek melléképületében ’56-os emlékszobát alakított ki a város, pályázati forrásból. A gyűjtemény elsősorban a forradalom 2006-os, 50. évfordulójára kiállított anyagára épül, törzsanyagát Vánsza Pál gyűjteménye alkotja. A kiállított emléktárgyak között korabeli tablók, dokumentumok, eszközök és fegyverek is helyet kapnak.

Délután négy órakor nyílt meg a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum „Elnyomás és szabadság - Megemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról” című kiállítása. A tárlat időben a vasfüggöny leereszkedésétől halad a forradalomig, majd végül a megtorlással fejezi be az események bemutatását, különös tekintettel a Békéscsabán történtekre. Érdekesség, hogy a kiállított tárgyak sorában helyet kapott a ledöntött 101-es obeliszk modellje.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Gécs Dániel. A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]

Az anyag jelentős részét az országos és a Békés megyei levéltárból, továbbá a múzeum saját gyűjteményéből származó, az ’56-os eseményekhez köthető sajtótermékek (cédulák, röplapok, újságok és plakátok) alkotják. Emellett eredeti egyenruhákat, plaketteket és más tárgyi anyagokat is találhatunk az ötvenes évekből, jelesül például pufajkás és ávós egyenruhát, Kalasnyikov gépfegyvert vagy olyan helyi jelentőségű emlékeket, mint Féja Géza íróasztala és egyéb használati tárgyai. Interaktív elemként hallgatható rádió, QR-kódként feloldható kiegészítő információk, valamint egy film színesíti a kiállítást. Ez utóbbi segít térben elhelyezni a korabeli fotókon szereplő helyszíneket.

A megnyitón Ando György, a múzeum igazgatója és Kiss Tibor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mindketten megemlékeztek Kocsor Jánosról, az intézmény történészéről, muzeológusáról, a kiállítás megálmodójáról, aki a napokban hunyt el. Kiss Tibor beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy emlékezzünk és másokat is emlékeztessünk a 60 esztendővel ezelőtt történtekre, „évről-évre, újra és újra”.

Este hat órakor kezdődött a Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenytermében a város díszünnepsége, ahol Szarvas Péter polgármester ünnepi köszöntőjét követően adták át az ’56-os Emlékérmeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Jenei Péter
[/caption]

Szarvas Péter beszédében elmondta, a forradalom hármas üzenetet közvetít az utódoknak, a szabadságvágy, a függetlenség és a hazaszeretet mindenek feletti állóságát. ’56-os Emlékérmet vehetett át tizenhatodmagával (a kitüntettek listáját később részletezzük) a rendezvényen Fekete Pál, ’56-os hős, a város díszpolgára. A program zárásaként a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!