Közélet

2016.08.29. 07:07

Csata a Vöröskeresztért: látványos rendezvényt tartottak Szarvason

135 évvel ezelőtt alakult a Magyar Vöröskereszt, ennek apropóján országszerte számos rendezvénnyel népszerűsítették a szervezet tevékenységét.

V. F.

Fotós: Varga Fanni

Fotós: Varga Fanni

A Vöröskereszt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei szervezete vasárnap tartotta zárórendezvényét Szarvason, a Vízi Színházban.

Kardos István, a Vöröskereszt főigazgatója az ünnepség megnyitóján elmondta, a szervezet hét alapelvet hirdet. Az ünnepségsorozat célja ezen alapelvek és a Vöröskereszt eddigi tevékenységének bemutatása hét régióban. A szarvasi rendezvény a véradás tevékenysége, valamint az emberiesség alapelve köré épült.

Kardos István hozzátette, a véradás különösen fontos szerepet játszik a mozgalom életében, hiszen nagy kihívást jelent napi 1500 ember megszólítása, hogy segítsen a rászorulókon, a betegeken, a gyógyulásra vágyókon. Mint elmondta, hétköznapi hősök azok, akik akár szervezőként, akár véradóként segítik a munkájukat.

Köszöntette a résztvevőket Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is, aki megköszönte Kardos Istvánnak, hogy a szervezet ilyen kiválóan végzi a munkáját. Elmondta, a Békés megyei szervezet egy önzetlen, csodálatos csapat.

– Segítő kezet nyújtani - ennél emberibb tett nincs a világon. Hálásak vagyunk a Vöröskeresztnek, bármikor szívesen látjuk őket városunkban – zárta szavait a polgármester.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kattintson galériánkért! Fotó: Varga Fanni
[/caption]

Ezt követően a Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyom​​ányőrző és Kulturális Egyesület emléket állított a solferinoi csatának. A tikkasztó hőség dacára öltöttek katonaruhát, hogy bemutassák azt a véres ütközetet, mely arra ösztönözte Henri Dunan-t, hogy javaslatot tegyen egy segélyszervezet létrehozására. Ezen eszme nyomán alakult meg több mint 150 évvel ezelőtt a Vöröskereszt, a humanitárius mozgalomhoz pedig sorra csatlakozott több ország is, majd 1881-ben Magyarországon létrejött a Magyar Vöröskereszt.

A vasárnapi szarvasi eseményen számos program fogadta az érdeklődőket.

Egy véradó kamion várta azokat, kik önzetlenül karukat nyújtották, de kiállítások megtekintésére, interaktív játékok kipróbálására is lehetőség nyílt. Aki pedig megszeppent a véradástól, feloldódhatott a Dumaszínház esti előadásán, majd fáklyás felvonulással ért véget a nem mindennapi rendezvény.

Címkék#szarvas
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!