Közélet

2016.08.08. 13:38

A helyi foglalkozást erősíti az egymilliárdos projekt

Egymilliárd 104 millió forintot nyert a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsaba által alkotott konzorcium a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és a város térségében” című pályázata — jelentette be Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Ferenczi Attila, a megyeszékhely pénzügyi-, gazdasági-, városfejlesztési bizottságának elnöke, tanácsnok.

BEOL

— Napjainkban különösen lényeges, hogy a munkaerőt a munkaadói igényekhez igazítsuk — hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila. Békéscsaba Megyei Jogú Város Pénzügyi-, Gazdasági-, Városfejlesztési Bizottságának elnöke, tanácsnok elmondta, ennek a törekvésnek a részeként egy olyan képzési, foglalkoztatási programot valósítanak meg Békéscsabán és a járásban, amelynek részeként előzetesen felmérik az igényeket arról, hogy milyen képzettségű munkaerőre van szükség.

— Ezt követően következik a képzés, aminek eredményeként a foglalkoztatás is biztosíthatóvá válik — ecsetelte. —  Mindez a gazdaságélénkítés- és fejlesztés irányába való elmozdulás lehetőségét is magában hordozza.

Dr. Ferenczi Attila kiemelte, az uniós tapasztalatok is azt mutatják, hogy bár van szabad munkaerő, a foglalkoztatóknak nem mindig a meglévő képzettséggel rendelkező emberekre van szükségük.

— Ezért is fontos a már említett előzetes igény- és helyzetfelmérés — húzta alá a tanácsnok. — Pontos képpel kell rendelkeznünk, hogy a városban működő cégek milyen munkaerőigénnyel rendelkezek. A különböző fórumokat, a megfelelő kommunikációt éppen ennek érdekében szervezzük meg.

— Abban bízunk, hogy a képzésekbe, akár gyakorlati helyként, akár szakmai tanácsokkal a cégek is erőteljesen bekapcsolódnak, és a későbbi továbbfoglalkoztatásban is szerepet vállalnak — tette hozzá. — Az érintettek elhelyezkedése hozzájárul a gazdaságélénkítéshez, növelheti a családok jövedelmét, életszínvonalát, és talán a népességmegtartó-erő is emelkedhet.

Dr. Ferenczi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban több nagy békéscsabai cég jelentette be fejlesztési, bővítési szándékát.

Gajda Róbert elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert egymilliárd 104 millió forintos támogatásnak köszönhetően helyi foglalkoztatási együttműködések valósulnak meg Békéscsabán és a térségben.

— A program 2016. szeptember 1-én kezdődik és 2020. június 30-án fejeződik be — mutatta be a programot a kormánymegbízott. — A projektbe 756 hátrányos helyzetű személyt, köztük alacsony iskolai végzettséggel rendelkező embereket, 25 év alatti fiatalokat, 30 év alatti pályakezdő álláskeresőket, 50 felettieket, gyedről, gyesről, ápolási díjról visszatérőket, legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőtteket, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőket, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteket vonnak be.

Gajda Róbert kifejtette, nem csak Nyugat-Magyarországon, de már megyénkben is jellemző, hogy a munkanélküliség mellett munkaerőhiány is előfordul.

— A következő években ezer új munkahely jön létre Békés megyében — folytatta a gondolatot. — A szakképzett munkaerő megléte a cégek fejlesztései mellé elengedhetetlenek. A piaci igények felmérése után elindulnak a képzések.

Az említett egymilliárd 104 millió forintból egyébként a Békés Megyei Kormányhivatal mintegy 892 millió 800 forintot, Békéscsaba Megyei Jogú Városház 211 millió forintot fordíthat a programra.

Foglalkoztatási paktum
Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője kitért arra, hogy a program részeként létrejön egy foglalkoztatási paktum, egy olyan együttműködés, amit hosszú távon, a projekt befejezését követően is fent kell tartani a foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési célok megvalósítása érdekében.

— A piaci igények teljesítése érdekében munkaerő-fejlesztésre van szükség, amibe az álláskeresőket, inaktívakat, közmunkásokat is be kell vonni — szögezte le. — Egy komoly személyiségfejlesztésre is szükség lesz, hogy az érintettek alkalmasak legyenek a versenyszféra körülményei közötti munkára.

A továbbfoglalkoztatást vállaló cégek akár 8 hónapon keresztül 100 százalékos teljes bérköltség-támogatást, a bruttó munkabért és a szociális hozzájárulást is megkaphatják négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett. A program az utazási költségekben, illetve a vállalkozóvá válás támogatásában is segítséget nyújthat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!