Közélet

2016.07.20. 12:45

Több mint 300 millió forint, három csabai óvodára

Összesen 316 millió forintból újítanak fel három óvodát Békéscsabán — hangzott el a beruházást részletező szerdai sajtótájékoztatón a Városházán. A tervek szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek el.

Molnár Pál Márton

— A közgyűlés még idén márciusban döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a három intézmény felújítására. A kedvező döntésről hétfőn kaptunk tájékoztatást — beszélt az előzményekről dr. Ferenczi Attila tanácsnok. Elmondta, a forrás a Területi Operatív Program részeként, a családbarát munkába állást segítő program elemeként érkezik.

— Alapvető célunk a kisgyermekes szülők munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének támogatása. Ebben közvetett módon segíthet a helyi óvodák infrastrukturális és szakmai fejlesztése — hangsúlyozta a tanácsnok, aki szólt az érintett intézményekről. Eszerint a Tábor utcai, a Lenkey utcai és a Százszorszép óvodában végeznek majd fejlesztést. Előbbi kettőben 140-140 millió forint, míg utóbbiban 36 millió forint áll rendelkezésre. Dr. Ferenczi Attila emlékeztetett, a többi intézményről sem feledkeztek meg, az önkormányzat szándéka a felújítási program folytatása.

— A Lenkey utcai telephelyen a régi melléképület elbontását követően új épületrész készül és átalakítják a meglévő főépületet is. Egyebek mellett új tornaszobával, fejlesztőszobával is gazdagodik az intézmény. Az akadálymentesítésen kívül a homlokzat külső szigetelése, szociális helyiségek kialakítása, az épületgépészeti és elektromos hálózat korszerűsítése ugyancsak megvalósul — sorolta a feladatokat dr. Sódar Anita, a pályázatot benyújtó önkormányzati cég, a Városfejlesztési Kft. igazgatója.

Elhangzott, hasonló munkálatok várhatóak a Tábor utcában. Ott a nyílászárók cseréjével is kiegészül a beruházás. Ezenfelül akadálymentesítés, gyermekmosdó felújítás, fejlesztőszoba kialakítás, hőszigetelés szerepel a tennivalók között. A Százszorszép Művészeti Bázisóvodában egyelőre a játszóudvar felújítását valósítják meg. Lecserélik a zöld- és burkolt felületeket egyaránt, lecserélik az árnyékoló berendezést, új játékokat szereznek be. Dr. Sódar Anita az ütemezésről szólva kifejtette, reményeik szerint a támogatási szerződést szeptemberben írhatja alá a város, majd a közbeszerzést követően jövő tavasszal kezdődhet el a kivitelezés. 

Kiss Tibor alpolgármester szerint nagyon fontosak ezek a fejlesztések az óvodák életében. Hangsúlyozta, most még csak az út elején járnak, hiszen további beruházások várhatóak a városi intézményekben. A sajtótájékoztató zárásaként az óvodák vezetői szóltak néhány gondolatot. Mint fogalmaztak, nagyon várták a felújítást. Kiderült például, hogy a Lenkey utcai óvoda Békéscsaba legrégebben épült óvodája, 83 évvel ezelőtt adták át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!