Közélet

2016.03.15. 16:03

Jókai Mór gondolataival emlékezett Szarvas Péter

Békéscsabán reggel fél kilenckor a Deák Ferenc utcai református templomban ökumenikus istentisztelet nyitotta meg a megemlékezések sorát.

BEOL

Fotós: Lehoczky Peter

Fotós: Lehoczky Peter

Egy órával később a város, a rendőrség, a honvédség képviselői mellett civil szervezetek és politikai pártok helyeztek el koszorút Kossuth szobornál, majd Szarvas Péter polgármester mondott beszédet a városháza előtt.

— Ne ijedjetek meg e szótól: forradalom. Nem villám ez, napsugár, mely szemetekbe süt. Minden, ami szép, e szóban benne van. Változik minden. Ég és Föld más alakot ölt. De életre változik minden. Világ és szabadság terjed szét mindenütt — kezdte beszédét Jókai Mór gondolataival Szarvas Péter. Hangsúlyozta, 1848. március 15-ére emlékezni mindig, minden helyzetben különleges és felemelő kötelesség. A magyar nemzet életében az olyan történelmi sorsfordulók egyike ez a nap, amely által többnek és igazabbnak tudjuk magunkat.

— Őszintén hiszek abban, hogy őseink jó irányt választottak. Azóta egyre többen vagyunk, akik nemcsak vágyunk a békére, a szabadságra és az egyetértésre, de tenni is hajlandóak vagyunk érte. Egyre többen vagyunk, akik felelősséget vállalunk önmagunkért és a közösségünkért — emlékeztetett a városvezető, aki mondandóját követően elismeréseket adott át.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
Ebben az esztendőben a Békéscsabáért díjat Martin Gábor fotóművész, a Békéscsabai Életműdíj elismerést Szelekovszky László környezetvédelmi szakember kapta meg. Végezetül a városi hivatalos ünnepség zárásaként a Békés Megyei Jókai Színház művészei és Balassi Táncegyüttes táncosai adtak műsort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!