Közélet

2015.12.18. 15:33

Ákos-ügy: Békésben is szerződést bontanak a Telekommal

Amennyiben a megyei önkormányzat is rendelkezik a magentás szolgáltatóval kötött érvényes szerződéssel, úgy csatlakozva a kormány döntéséhez, felbontja azokat.

Beol.hu/MTI

"A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes" - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő még csütörtökön az MTI-vel.

Mint ismeretes, a Magyar Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel, mert - mint közölték - nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével. Előzőleg Kovács Ákos az Echo TV-nek adott interjújában beszélt arról, hogy mit gondol a nők családon belüli, illetve társadalmi szerepéről.

Kovács Zoltán akkor úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de "mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen". Ezért a Telekom döntése után a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket - tájékoztatott a szóvivő.

A Békés Megyei Önkormányzat pénteken a következő közleményt juttatta el lapunkhoz: a Békés Megyei Önkormányzat is megvizsgálja, van-e érvényes szerződése a Telekommal, s ha igen, csatlakozva a magyar kormány döntéséhez, felbontja azokat. Hozzátették: a megyei önkormányzat a kormány meggyőződésével egyetért, mely szerint elfogadhatatlan az a szemlélet, hogy hazánkban ma bárkit a véleménye vagy a nézetei miatt ilyen formában diszkrimináljanak. 

Orbán: az ügy alkotmányos kérdéseket vet fel
Kovács Ákos énekes és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de nagyon fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása után tartott pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint érdektelen, hogy ki az alkotó, a szerződő fél, a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet. "Ez szólásszabadság kérdése" - fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye. A miniszterelnök leszögezte, érzékeny kérdésről van szó, mert a Magyar Telekom stratégiai partnere a kormánynak, de világossá kell tenni, hogy ennek ellenére tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek Magyarországon alkotmányos védelem alatt állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!