Közélet

2015.08.07. 10:41

Vadonatúj mentőautó fut Békéscsaba utcáin

A közelmúltban állt szolgálatba egy vadonatúj mentőautó Békéscsabán. A modern, minden igényt kielégítő Mercedes Sprinter típusú sárga eset-rohamkocsi értéke a benne lévő eszközökkel együtt több mint 40 millió forintra rúg.

Licska Balázs – Fotó: Lehoczky Péter

Nemrég állt szolgálatba egy vadonatúj, Mercedes Sprinter típusú eset-rohamkocsi a Berzsenyi Dániel utcai mentőállomáson – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál kommunikációs és pr-igazgató megosztotta, ez az egyike a 770 millió forintos állami forrásból beszerzett mentőautóknak. Elárulta: az eset-rohamkocsi teljes körű sürgősségi betegellátásra alkalmas, orvos vagy mentőtiszt irányításával működik.

A békéscsabai mentőállomáson összesen nyolc mentőgépjármű áll szolgálatban, ezek közül kettő szintén korszerű, sárga színű Volkswagen Crafter gépkocsi, illetve az egyik a most érkezett Mercedes Sprinter eset-rohamkocsi.

– Egy ilyen gépjármű alapára 28 millió forint, az eszközökkel együtt viszont már több mint 40 millió forint az értéke – ezt már Kárász László megyei vezető mentőtiszt mondta, miközben lapunknak bemutatta a nagyjából három hete szolgálatba állt gépjárművet.

A vadonatúj eset-rohamkocsi menetstabilitása a régiekhez képest jobb, illetve olyan biztonsági berendezésekkel van felszerelve, amelyek hatékonyabban védik nemcsak a szállított betegeket, hanem az utastérben helyet foglaló orvost vagy mentőtisztet, valamint mentőápolót is. Az eszközök egy része süllyesztett, mindegyik több pontot rögzített, továbbá ami a legfontosabb: jobb az elrendezésük, ami nagy segítséget jelent.

– Ahogy a gépjármű, a benne lévő eszközök is vadonatújak, alig egyhónaposak – folytatta Kárász László. Megosztotta, hogy az egyik legjobb felszerelés a mentőautóban a multifunkcionális hordágy, és hogy közvetlen a beteg mellett foglalhat helyet az orvos vagy a mentőtiszt, melynek köszönhetően folyamatosan nyomon lehet követni a páciens állapotát. Az EKG is rendkívül korszerű, csak annak az értéke 8 millió forint.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A megyei vezető mentőtiszt kiemelte: a gépkocsi elején van egy kamera, ami folyamatosan rögzíti a forgalmat, miközben a mentőautó úton van, így ha esetleg baleset történik vagy vitás helyzet fordul elő, akkor azonnal megnézhető, hogy ki hibázott.

Forróság
Egyelőre nem, a tapasztalat szerint majd csak akkor fordul elő több riasztás a kánikula miatt, ha már tartósan, négy-öt napja tart a hőség – mondta Kárász László. Általában Békés megyében száz, Békéscsabán harmincöt-negyven riasztás van egy nap alatt, a forróság miatt előfordulhat, hogy ez a száz 20-30, esetleg 40 százalékkal megemelkedik.

Több fejlesztés is folyamatban van Békés megyében
Az Országos Mentőszolgálatnál elárulták, hogy tavaly Sarkadra, Gyomaendrődre, Mezőkovácsházára, Szeghalomra és Orosházára került egy-egy új, teljesen felszerelt mentőgépjármű. Az előző évben megújult az orosházi mentőállomás, jelenleg is tart a békéscsabai, a gyomaendrődi és a mezőkovácsházi korszerűsítése. Tótkomlóson és Mezőberényben pedig teljesen új mentőállomás épül: azok üzembe helyezésekor két-két olyan új mentőautó áll majd szolgálatba, melyek addig átmenetileg máshol dolgoznak.

Az új eset-rohamkocsi adatai*

Gyártmány :Mercedes Benz

Típus: Sprinter

Szállítható személyek száma: 6

Hosszúság: 5 926 centiméter

Szélesség: 1 993 centiméter

Magasság: 2 655 méter

Megengedett össztömeg: 3 500 kilogramm

Összlökettérfogat: 2 143 köbcentiméter

Teljesítmény: 163 lóerő

*Forrás: OMSZ

Típus: Sprinter

Szállítható személyek száma: 6

Hosszúság: 5 926 centiméter

Szélesség: 1 993 centiméter

Magasság: 2 655 méter

Megengedett össztömeg: 3 500 kilogramm

Összlökettérfogat: 2 143 köbcentiméter

Teljesítmény: 163 lóerő

*Forrás: OMSZ Fotó: Lehoczky Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!