Közélet

2015.08.10. 13:50

Újrahasznosítás és újrahasználat

Nyolcvanhat településen, összesen 15,185 milliárd forintból modernizálja a hulladékkezelési technológiákat a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH). Mindehhez európai uniós és a magyar központi költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatásokat használnak fel a társult önkormányzatok.

BEOL

A projekt elsődleges célkitűzése a hulladékképződés csökkentése, valamint az újrahasználat és az újrahasznosítás arányának növelése a Dél-alföldi régióban. Így csökkentve a térség környezetterhelését, és biztosítva jobb körülményeket, magasabb életminőséget az itt élő közel 390 ezer embernek.

A korábbi hulladékgazdálkodási rendszer a depókban történő lerakásra támaszkodott. Ezt egy modern, az újrahasznosítás és az újrahasználat lehetőségeit is kihasználó megoldás váltja fel.

A lakosság számára a projekt egyik legfőbb eleme az úgynevezett házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése lesz. Ennek keretében minden kertes-, illetve társasházhoz új hulladékgyűjtő edények kerülnek, melyekben a tiszta csomagolási hulladék, papír, műanyag palackok stb. elkülönített gyűjtése történhet meg. A hulladékok otthoni gyűjtését és szelektálását ezért a jövőben az eddigiektől eltérően kell elvégezni.

Az új rendszer kiszolgálásához új létesítmények is épülnek. Beszerzik az új kukákat, a szállításhoz szükséges járműveket. Új hulladékudvart hoznak létre Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe. A hulladékudvarok területén ún. újrahasználati központok nyílnak.


A vegyesen és a szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó válogatómű épül a békéscsabai hulladéklerakó területén.  Szintén Békéscsabán építenek fel a kivitelezők egy komposztáló üzemet. Emellett a hulladék szállítását négy átrakóállomás is támogatja: a Szentesen, Orosházán, Makón és Szeghalmon felépülő komplexumokból nagy kapacitású nyergesvontatók szállítják tovább a feldolgozásra kerülő hulladékot.

Szintén a hulladékszállítás környezeti terhelésének mérséklését segíti elő a projekt keretében 35 új kukásautó és más járművek, amelyek modern erőforrásaikkal a jelenlegi üzemelő típusoknál kevesebb szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.

A projekt neve: Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás területén (KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0007)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!