Közélet

2015.08.30. 17:38

Milánóban játszott a „csodazongorán”

A „csodazongorán” játszott a békéscsabai Gál Csaba az olasz nagyvárosban, Milánóban nemrég rendezett világkiállításon. Mint fogalmazott, a lehetőség spontán, mindössze pár nappal a fellépés előtt futott be, és hogy nagy élmény volt a Kossuth-díjas Bogányi Gergely által megálmodott hangszeren játszani – ráadásul éppen a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án.

Licska Balázs

A békéscsabai Bartók Béla zeneiskola, szakközépiskola zongoratanára, korrepetitora a Zenei Ifjúsági Találkozó és Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen is kísérte az együtteseket. Gál Csaba megosztotta, hogy ezt követően, kedd délután csörrent meg a telefon: megkérdezték, hogy ráér-e. Egy váratlan, hirtelen lehetőség adódott, melynek köszönhetően a milánói világkiállításon kellett játszani, ráadásul csütörtökön, augusztus 20-án este.

– Két klarinétos, Vicze Alexandra és Rácz Balázs kért fel, akiknek nagyon hálás vagyok a lehetőségéért, azért, hogy rám gondoltak. Gyorsan pörögtek az események, szerdán összeraktuk a fél estét felölelő, 40 perces műsort, próbáltunk. Másnap, azaz csütörtök kora reggel pedig repültünk is Milánóba, ahol este 7 órakor léptünk fel – folytatta Gál Csaba, kitérve arra, hogy a koncert remekül sikerült, nagy tapsot kaptak az expresszív olasz közönségtől.

Bravúros teljesítménynek mondható, hogy szinte egy nap alatt összehozták a műsort – olasz szerzők operaátiratait játszották –, Csaba szerint nagy szerepe volt ebben annak, hogy a klarinétosokkal többször is fellépet már, és a művek sem voltak ismeretlenek számára.

Hogy milyen volt a magyar fejlesztésű „csodazongorán” játszani? Elmondta: azt tudta, hogy ott lesz a milánói világkiállításon a hangszer, az szolgáltatta az egyik fő látványosságot, de csak remélte, hogy azon is kell játszani. Hozzátette, hogy nem lehet mihez hasonlítani a Kossuth-díjas Bogányi Gergely által megálmodott, megvalósított zongorát. Meglátása szerint főleg a hang terjedésén változtattak, felfelé is megy, amit észre is lehetett venni.

– A billentések is igencsak egyediek, illetve több billentyűt tartalmaz, mint egy átlagos zongora. Kiváló hangszer, a kinézete is futurisztikus. Sőt, külön szék készült hozzá, az sem hétköznapi – fogalmazott. Hangsúlyozta, hihetetlen élmény volt rajta játszani, ez eddig csak keveseknek adatott meg. Érdekességként említette, hogy akusztikus szempontból Liszt Ferenc óta nem változtattak a hangszeren, ezért is jelent nagy újdonságot.

A milánói világkiállítással kapcsolatban elárulta, hogy ötévente rendezik meg az eseményt, ahol szinte minden ország képviseltette, megmutatta magát, hagyományait. Több kilométer hosszan sorakoztak a pavilonok, hatalmas területen zajlottak a programok.

Másnap megtekintették Milánó nevezetességeit – így többek között a belvárosban lévő dómot, a világhírű operaházat, a Scalát -, és augusztus 21-én, pénteken este már repültek is vissza Magyarországra. Az élet pedig nem áll meg számára, hiszen tegnap útra kelt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarral, mely Lengyelországban, a Poznań közeli Września városában egy nemzetközi versenyen méretteti meg magát. Ott a békéscsabai fúvósokkal játszik együtt.

Luxusautóhoz, űrhajóhoz hasonlították a zongorát
A magyar pavilon egyik fő látványossága a Bogányi Gegely Kossuth-díjas zongoraművész által megálmodott és megvalósított zongora – írta a milánói expo magyar oldala, az expomilano2015.hu.

A zongorán Bogányi Gergely és alkotói csapata (Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, Cs. Nagy József zenetechnikus) hét évig dolgozott. Több mint 18 ezer alkotórészből áll. Készítői arra törekedtek, hogy időtálló zongorát alkossanak meg, amellyel tiszta, egyenes, erőteljes hangzást lehet elérni.

A hangszer szerkezetébe egy egyedi fejlesztésű kompozit rezonáns, más néven hangzófenék került, amely karbon-kompozitból, az űrtechnológiában is használt összetett anyagból készült. Ez a környezet hatásaival szemben sokkal ellenállóbb és magasabb fokú hangátvitelt biztosít, mint a hagyományos, fából készült zongorák.

A hangzásra nem hat többé a levegő páratartalma sem, ezáltal kristálytiszta, egyenletes hangminőség valósulhat meg. A zongora alul nyitott, két lábas tartószerkezete lehetővé teszi, hogy a hangszer felfelé és lefelé is szólhasson. Brit újságok luxus sportautóhoz vagy futurisztikus űrhajóhoz hasonlították a zongorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!