Közélet

2015.08.20. 13:29

Kemencétől a medencéig - elkezdődött az Európai Kenyérünnep Gyopároson

Az eső sem tántorítja el a vendégeket, érkeznek folyamatosan Gyopárosfürdőre azok, akik a hosszú hétvégének az első napját vizes és gasztronómiai élményekkel fűszerezve szeretnék eltölteni.

cs. i.

Elindult Orosháza belvárosából a dottó, de a turistajárat is szállítja az utasokat. Megérkeztek a békéscsabai táncos fellépők, a szállóvendégek is kitartóak, felkeresik a pékek utcáját, ahol a kiállítók lelkesen kóstoltatnak, mesélik, mit, miből készítettek. A szlogen találó és jól szemlélteti a gyopárosi hangulatot: a kemencétől a medencéig! A kemencéknél már sorban állnak az emberek a készülő langallóért. A medencékben pedig nem zavarja a fürdőzőket még az esővíz sem!

Találkoztunk a kiállítási standok között várpalotai ifjú párral, de jöttek budapesti vendégek sátorral, a kempingben. Elárulták, visszatérők, imádják a gyógyvizet, no és a kenyérünnep hangulatát. Őket bizony még az eső se zavarja. Miért is zaravná! Fürdőben vagyunk!


A pékek hálásak minden elismerő szóért és azért, ha valaki észre veszi újításaikat. Asztalosné Julika idén nem volt rest, a retro jegyében falvédőt hímzett, majd a motívumot megálmodta élethű méretben rozslisztből. A látvány páratlan.

De van a standján rozslisztből készült rózsacsokor is. Nézzék csak meg! Napjaink menekültáradatából jutott Gyopárosra is. Egy vándorral mi is találkoztunk. A Csizmadia Pékség standján hátán hátizsákkal ott áll és várja a fürdővendégeket. Odébb a Gyimesfelsőlokról érkezett pék kóstoltatja pityókás kenyerét, s mindazt kínálja, ami ízletes, egészséges és a kenyér mellé való. Például juhtúrót.


A pékek utcájában vannak még fűszerek, lekvárok, tészták, magvak, gyümölcsből készült sajtok, mézeskalácsok. A Tisza Kálmán iskola fiataljai pedig a helyszínen sütik az illatos pogácsákat, miközben a zsűri is teszi a dolgát. Dávid Zoltán polgármesterrel közösen értékelik az újításokat, a díszmunkákat.

Az idei kenyérünnep tartogat még nagyon sok meglepetést, színes, táncos, zenés programot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!