Közélet

2015.08.28. 19:03

Fapados autópálya épülhet Békéscsabánál

Egernél, Kaposvárnál és Békéscsabánál épülhetnek először úgynevezett fapados autópályák - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken.

BEOL

Tasó úgy fogalmazott: csökkentett műszaki paraméterekkel rendelkeznek majd ezek az utak; például nem lesznek leállósávok.

– Azért fontos hozni egy új útkategóriát, mert amikor kiadja a közbeszerzés során a tervezési munkát a beruházó, világossá kell tenni, hogy milyen munkát kér, és annak milyenek a műszaki paraméterei. Így lehetőség nyílik arra, hogy szintbeli csomópontokat is tervezzenek, és arra is lehetőség nyílik, hogy a települések környékén jelzőlámpás forgalomirányítás történjen, illetve szeretnénk csökkenteni - nyilvánvalóan az ésszerűség határain belül - a felüljárókat. Megvizsgáljuk, hogy hol lehet összekapcsolni a vadátjárókat a mezőgazdasági felüljárókkal. Szeretnénk ezzel csökkenteni a költségeit - hangsúlyozta Tasó László.

– Ezt természetesen csak egy határig lehet és szabad, hiszen a műszaki paraméterek az úttest tekintetében korlátoznak bennünket. Például fél méterrel lehet szűkíteni a középső fizikai elválasztó sávot - ez is egy költségcsökkentést jelent. Fontos, hogy most semmi esetre sem építünk burkolt leállósávot - egyébként van, ahol van -, de valamennyi útnál meghagyjuk a lehetőségét, hogy továbbfejlesszük teljes értékű autópályává - tette hozzá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!