Közélet

2015.08.15. 16:26

Észak-Békés lassan kong az ürességtől

Továbbra is jelentős gondot okoznak az üres ingatlanok Békés megye legtöbb településén. Egyelőre nem látszódik a megoldás, amivel egyértelműen orvosolni lehetne a problémákat.

Licska Balázs – Papp Gábor

— Nagyon összetett a kezelésre váró helyzet — nyilatkozta lapunknak Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület megyei alelnöke, aki a megye egészének ismerőjeként gyakran szembesül a problémával. — A házak többféle ok miatt maradnak üresen. Az egyik, hogy az öröklés után az új tulajdonosok nem akarnak beköltözni, az ingatlan viszont csak áron alul lenne értékesíthető, így egy ördögi kör alakul ki. Az elmúlt évek egyik legfőbb társadalmi gondjának következményeként megtörténik, hogy, hitellel vagy jelentős rezsitartozással öröklik meg a házat, és mivel annak eladása még az adósság fedezésére sem lenne elég, az épület visszaszáll a bankra, majd várhatóan nem történik semmi.

Olyan is előfordult már, hogy a tulajdonosok, különösen a fiatalok nem tudták eladni ingatlanjukat, de közben külföldön találtak munkát, így egykori otthonukat hátrahagyták, ahol az enyészet vette át a „főszerepet”. Persze az sem ritka, hogy ha nem is laknak az épületben, de annak kertjét legalább megművelik. Nehéz jogi helyzet, amikor több tulajdonosa is van egy háznak.

— Sajnos az üres ingatlanok állapota viszonylag gyorsan elkezd romlani, ez különösen a vályogházakra igaz — ecsetelte Balogh Lajos. — A tartozások gyakorlatilag behajthatatlanok, emellett a parlagon heverő, megműveletlen kertrészek újabb problémákat generálnak. Elszaporodik a gaz, a parlagfű, a gyom, ami a településképet rontja, a szomszédok gazdálkodását pedig részben tönkreteszik.

— Ki lehetne dolgozni valamilyen programot, de szinte minden eset más és más, egyértelműen jó megoldás nem létezik — tette hozzá a kisgazda politikus. — Valamit ki kell találni, mert nem szabad hagyni, hogy ez a tendencia tovább folytatódjon.

— Lényegesen több üres ingatlan található Bucsán, mint tíz évvel ezelőtt – mondta Kláricz János polgármester. Ennek okát abban látja, hogy sokan nem találták meg számításaikat az észak-békési településen, nem találtak munkahelyet a környékben, ezért távolra kényszerültek. Ismer olyan középkorú házaspárt, amelyik emiatt Budapestre költözött albérletbe. A családi házat pedig nem tudta értékesíteni megfelelő áron, ezért kong az ürességtől.

— Ennek ellenére a többség odafigyel a lakatlanná vált ingatlanára, és legalább két-háromhavonta Bucsára utazik, hogy gondozza a környezetét. Egy szűk réteget azonban nem érdekli, így teljesen gazdátlanná válik a családi ház. Egy-két felszólítás általában eredményre vezet, és megbíznak valakit, esetleg az önkormányzat cégét, hogy rendezze a portát – folytatta.

Kláricz János megosztotta, olykor előfordul, hogy egyáltalán nem érkezik semmilyen visszajelzés a levelekre. Az ilyen esetekben kényszervágást rendel el a magas fű, gaz miatt, valamint a gondos szomszédok érdekében az önkormányzat, aminek költségét igyekeznek behajtani. A településvezető kifejtette, hogy ez azonban nem mindig megy gördülékenyeken, megesik, hogy elérhetetlen, fellelhetetlen a magára hagyott ingatlan tulajdonosa.

— Muronyban öt-hat magára hagyott ingatlan található — tudtuk meg Fekete Ferenc polgármestertől. — Abban bízunk, hogy a szocpol használt házra, lakásra való felhasználása új lehetőségeket nyithat meg, és lakóra találnak majd az épületek. Ebben egyébként mi is igyekszünk közreműködni, ha kell, tárgyalunk a tulajdonosokkal, segítjük a lehetséges vásárlókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!