Közélet

2015.08.27. 12:13

Életet mentettek Dánfokon

Bravúros életmentés történt a közelmúltban Békés-Dánfokon. Egy férfi rosszul lett a strandon, ám társainak és Pocsaji Tamás vízi mentőnek, illetve a villámgyorsan kiérkező mentők együttes munkájának köszönhetően sikerült megmenteni.

Papp Gábor

Aznap kifejezetten meleg volt, nem az a kimondott kánikula, de jóval 30 fok feletti értékig kúszott a hőmérő higanyszála. A dánfoki strandon akkor is sokan hűsöltek és kerestek menedéket a nap sugarai elől, köztük annak a szervezetnek a tagjai is, akik egy rendezvényt, egy összejövetelt tartottak az üdülőtábor területén.

— Amennyire rekonstruálni tudtuk az eseményeket, az egyik férfi hirtelen rosszul lett, és lebukott a víz alá — idézte fel a történteket Pocsaji Tamás békési vízi mentő. — Az egyik közelben lévő társa azonnal kihúzta, míg egy hölgy, aki szintén a csoportjukhoz tartozott és jártas az elsősegélyben, megkezdte a mellkasi kompressziót, miközben segítségért kiáltott.

A 22 éves fiatalember ekkor azonnal a helyszínre, az elsősegély-helytől mintegy 100-150 méterre található csúszdás területre rohant, és átvette az újraélesztést, miközben a hölgyet megkérte, hogy hívjon mentőt.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Pocsaji Tamás úgy érzi csak a dolgát tette, pedig gyors reagálása és lélekjelenléte kulcsfontosságú volt a kialakult helyzetben. Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]
— A férfi szája szederjes volt, de viszonylag gyorsan, körülbelül egy perc után visszajött, érzékelhetővé vált a légzése — mondta lapunknak Pocsaji Tamás. — Stabil oldalfekvésbe helyeztem, ami után körülbelül fél deci váladék is kiürült a száján keresztül a szervezetéből. Innentől az életfunkciói már jobbak voltak, a mentők pedig gyorsan megérkeztek, folytatták az ellátást, majd a békéscsabai kórházba szállították.

— Csak a dolgomat tettem, és abban, hogy sikerült stabilizálni a sérült férfi állapotát, jelentős szerepe van a társainak is, akik azonnal próbáltak segíteni — ecsetelte a vízi mentő, aki kérdésünkre kiemelte, nagyon nehéz szavakba önteni, hogy milyen érzés hozzájárulni egy ember életének megmentéséhez.

A 22 éves fiatal egyébként stílszerűen a Debreceni Egyetem nyíregyházi kihelyezett szakán tanul mentőtisztnek.

— Vonz a hivatás, bízom benne, hogy megállom majd a helyem a szakmában — fogalmazott Tamás, aki második éve nyári munkaként vállal vízi mentést Békés-Dánfokon. — Ilyen esetre még nem volt példa, amióta itt dolgozom. Kisebb problémák akadnak csak, például, amikor a gyerekek homokkal dobálják egymást. Örülök, hogy sikerült segíteni.

Tamás egyébként természetesen jól úszik, versenyszerűen ugyan nem ezt a sportot űzte, hanem kajakozott, de az úszás, a kiváló úszástudás ott is elengedhetetlen volt.

Izsó Gábor, Békés polgármestere tegnap személyesen köszönte meg Dánfokon a vízi mentő munkáját.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]
— Pocsaji Tamás egyrészt a feladatát teljesítette, mégis példaértékűnek érzem, amit tett — fogalmazott a településvezető. — Az életmentéssel felhívta a figyelmet jövőbeni hivatásának fontosságára, arra, hogy milyen sokat számít a mentők munkája. Ugyancsak ki kell emelni azt a lélekjelenlétet, amivel fiatal kora ellenére, gyorsan és hatékonyan cselekedett.

Izsó Gábor hangsúlyozta, a jövő heti Madzagfalvi Napokon egy oklevéllel is szeretné megköszönni Pocsaji Tamás munkáját.

Úgy tudjuk, hogy a megmentett férfi már jobban van. Több napot kellett az intenzív osztályon, illetve a kórház egy másik részlegén eltöltenie, de már hazatérhetett otthonába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!