Közélet

2015.08.16. 13:57

A pogácsáról szólt minden Kétegyházán

Immáron a kilencedik pogácsafesztivált rendezték meg a hétvégén Kétegyházán.

Ny. L.

Kalcsó Istvánné polgármester hangsúlyozta, ez a településnek az az ünnepe, amelyet a címerükben elhelyezett aranyszínű pogácsa, és az ahhoz kapcsolódó legenda ihletett. Vantara Gyula országgyűlési képviselő kiemelte, a pogácsafesztivál ismét kiválóan szolgálta a hagyományőrzést és -ápolást, jól kiegészítette egymást a gasztronómia és a kultúra.

Előbbinél természetesen a pogácsa vitte a prímet, otthon hagyományos és újszerű ízesítésű pogácsákat sütöttek a háziasszonyok, és vitték be a művelődési házba. A tepertős mellett a kolbászos, aszalt szilvás, sajtkrémes, tökmagos sem hiányzott. A látogatók közül pedig aki kedvet kapott a sütemények elkészítéséhez, a művelődési házban az elmúlt évek legjobb receptjeit leírhatta. Árgyelánné Tóth Erzsébet a hagyományos túrós lángos sütésével egészítette ki a pogácsakínálatot.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

Ezen finomságok mellé azért kellett főétel is, ebből sem volt hiány. Több bográcsban főttek a jobbnál jobb pörköltek, míg a süteményeknél Járási Károlyné korábbi pogácsakirálynő, addig a főzőversenyen Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács vezette a zsűrit. Természetesen a kétegyházi legényfogó levest is elkészítették a rendezvényre.

 A kulturális programok keretében a művelődési házban dr. Pálfi Györgynek, a település kitüntetettjének, a szakiskola nyugalmazott igazgatójának köszönhetően kiállítás nyílt Kétegyháza múltjáról és a híres magyar emberekről. A képzőművészeti szabadiskola egyesület kiállítása sem hiányozhatott a programból.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

– Harmincöt éve, töretlenül rendezzük meg községünkben a képzőművészeti alkotótábort – ecsetelte Hargittainé Megyeri Valéria, az egyesület titkára. – Harmincöt évvel ezelőtt két festőművész, Kalcsó József és Csonka János, valamint egy népművelő, Árgyelán György elhatározásából született az ötlet, mely annyira jónak bizonyult, hogy a mai napig működőképes. Kezdetben a művelődési ház szervezte és bonyolította le az alkotótábort, ma már a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület teszi ezt. Tagjai kétegyházi és a megye más területéről származó emberek. Az alkotótábor a mai napig nemzetközi, a táborlakók az ország számos pontjáról, valamint Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából jönnek. A festészet, grafika, szobrászat mellett igen kedvelt ma már a tűzzománc technika is. 

A fesztivál ideje alatt a nemrégiben megnyitott Gyűjtemények Házába és a román tájházba is sokan ellátogattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!