Közélet

2015.08.11. 18:30

A leghosszabb hőségriadó hazánkban

A következő napokban is folytatódik a kánikula az egész országban, így Békés megyében is. Egyelőre úgy tűnik, hogy szombatig csapadékra sem számíthatunk, a hőmérséklet viszont megközelítheti a 40 Celsius-fokot.

P. G.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos. A hazai hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban már 11 napos.

— Folytatódik a szélsőséges, de egyébként rendkívülinek nem számító meleg térségünkben — tájékoztatta lapunkat az Országos Meteorológia Szolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának munkatársa. Bozóki László elmondta, hétvégéig várhatóan marad a 37-38 fokos kánikula, szombatig csapadékra sem lehet számítani, aznap viszont előfordulhatnak esők. Vasárnap 1-2 fokkal csökken a hőmérséklet, de továbbra is meleg lesz, egyelőre nem látszik a 30 fok feletti napok vége.

— A tartós hőség mind fizikailag, mind pszichésen megviseli az embereket. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egyelőre a médiumokban sem hallani arról, hogy mikor ér véget a kánikula, ami még inkább nehezíti a kialakult helyzetet. Nem lehet elkezdeni visszaszámolni, hogy mennyi forró nap van még hátra — fogalmazott kérdésünkre dr. Pálmai Tamás. — Még éjszaka sem csökken 23-24 fok alá a hőmérséklet, így csak napkelte előtt van egy olyan, nagyon rövid időszak, amikor a test igazán pihenni képes.

— Természetesen a légkondicionáló berendezések sokat segíthetnek — ecsetelte a szakember. — Ugyanakkor nagyon sokaknak nincs lehetőségük ezt használni, de néhány praktikát ők is alkalmazhatnak.

A hőségben elsősorban a magas ásványi anyag tartalmú vizeket célszerű fogyasztani, ahogy a magas víztartalmú gyümölcsök, például a görögdinnye is sokat segíthet. Bár máskor tiltják, de most érdemes odafigyelni a sópótlásra is, illetve magnézium és kalciumtartalmú készítmények szedése is javasolt.

— Ebben az időben csak a legfontosabb fizikai munkákat végezzük el, a szervezet ugyanis képtelen az elveszített sót és vizet pótolni — tette hozzá dr. Pálmai Tamás.

— Otthon az ablakokra helyezzünk fehér lepedőket, vagy engedjük le a redőnyöket. Az ajtókra és ablakokra is tehetünk hideg vizes lepedőket. Előbbi szinte párakapuként funkcionálhat. Szellőztetni a késő esti órákban, hajnalban a legjobb, nappal viszont tartsuk lehúzva a redőnyt, húzzuk el a függönyöket! A klímát okosan használjuk: tartsuk be a kinti és a benti hőmérséklet közötti előírt különbséget!

Számos településen állítottak fel párakapukat a hőség miatt, hogy így enyhítsék a járókelők hőérzetét, ugyancsak több helyen nyitva állnak a nagy hőségben a polgármesteri hivatalok légkondicionált termei is.

— Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-ai nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket – mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette, hogy nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését. A szakemberek szerint idén várhatóan már nem dől meg a rekord.

— Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak – hívta fel a figyelmet.


Kutyameleg
A napok óta tartó hőségben a háziállatokat, köztük a kutyákat is óvni kell, mert ha nem kapnak elég vizet, vagy túl nagy melegben vannak, akár el is pusztulhatnak — figyelmeztet cikkében az MTI. Az állatok védelmére olyan megoldásokat kell találni, ami hűti a testüket vagy a környezetüket, így például locsolni is lehet a kutyákat.

Fontos, hogy a kutyáknak mindig legyen elegendő friss vizük. Mivel nem tudnak a bőrükön párologtatni, csak a nyelvükön vagy a talppárnáikon keresztül tudják csökkenteni testhőmérsékletüket. A tűző napon tartózkodó állatok hőgutát kaphatnak, és az így kialakuló agyi ödéma halálos lehet.
A hőségben a felforrósodó aszfaltot cipőben ugyan nem érzi meg az ember, de az a kutyák talpán súlyos égési sérüléseket okozhat, ami csak több hét alatt tud gyógyulni. Ezzel a veszéllyel nincs mindenki tisztában, ezért egyre több égési sérülést kell kezelniük az állatorvosoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!