Közélet

2015.05.23. 16:26

Valóban problémát okoznak a trehány ebtulajdonosok?

A kutyagumit is vidd magaddal, ne csak a kutyát! – ehhez hasonló felirattal helyeztek el nemrég egy papírt egy fán Békéscsabán, a Kazinczy-lakótelepen. Az egyik egyesület szerint valóban vannak hanyag, trehány gazdák, viszont az is probléma, hogy sok helyen szemetes után kell vadászni. Aki nem szedi össze négylábú kedvence után az ürüléket, bírságot kaphat.

Licska Balázs - Fotó: Imre György

A napokban a Kazinczy-lakótelepi kiíráshoz hasonlóan – a közösségi portálon megjelentek szerint – a Szarvasi úton is elhelyeztek egy feliratot, mely szerint a kutyákat szeretik, csak azokat nem, akik mit sem törődnek azzal, hova piszkít a négylábú kedvencük.

– Tegnap még kint volt a felirat az egyik fán, láttam is, amikor mentem haza – mondta egy közeli üzletben dolgozó középkorú asszony. Hozzátette, valóban okoznak problémát a hanyag, trehány ebtulajdonosok. A napokban pont a bolt bejárata előtti füves területen végezte dolgát egy kutya. A nő kifejtette, hogy ki is szólt, mire a gazda elszégyellte magát, összeszedte az ürüléket. Azonban a figyelmeztetés sem mindig hatásos, valaki vállat ránt és megy tovább.

– Eddig kétszer találkoztam eldugott helyen kutyagumival – ezt már a Lencsési-lakótelepen mondta egy szintén középkorú asszony, miközben a növényeket gondozta, locsolta. Az egyik a fűben, a másik pedig egy bokor alatt volt. Mint fogalmazott, nem nagyon lát a környéken, a kutyák futtatására alkalmas Féja Géza téren olyat, hogy valaki nem szedi össze az eb ürülékét, igaz, olyat sem, hogy igen. Szerinte nem jellemző ez a probléma a megyeszékhelyen.

Egy névtelenséget kérő kutyatulajdonos lapunknak elmondta, hogy mindig zacskóval a kezében sétáltat kutyát, össze is szedi, amit kell. Az Élővíz-csatorna mentén azonban sokan elengedik a négylábú kedvencüket, és az ebek ott végzik dolgukat, ahol éppen kedvük szottyan. Pontosan ezért fordulhat elő, hogy tele van „aknákkal” a füves terület. Ezt osztotta meg egy járókelő is a Felső-Körös soron, hozzátéve, fűnyíráskor bizony „sokszor robban a bomba”.

– Jogosan háborodnak fel sokan, a minap én is egy frekventált belvárosi részen léptem bele egy kutyagumiba, bosszankodtam is rendesen. Valós a probléma – osztotta meg tapasztalatait Veres Erika. A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület elnöke szerint valóban vannak olyan tulajdonosok, akik fittyet hánynak az íratlan szabályokra. Pontosan ezért kampányolnak a felelős kutyatartás mellett, a rendezvényeiken sokszor osztanak zacskókat, példát mutatnak.

– Össze kell szedni, amit a kutya otthagy, szerintem ez egy alapvető elvárás lehet minden gazdával szemben – hangsúlyozta Veres Erika. Rávilágított azonban arra a problémára is, hogy nem csak az emberek mentalitásán kell változtatni. Ugyanis egyes városrészeken nem helyeztek el kellő sűrűséggel szemeteseket, valósággal vadászni kell a kukákra, ahol ki lehet dobni a zacskót – a táskába nyilván nem teszi senki bele még szatyorban sem a kutyagumit.

Úgy véli, mindenki számára elfogadható megoldás lenne az a külföldön és már Magyarország néhány városában bevett szokás, hogy a kutyagumiknak külön szemeteseket helyeznek ki, zacskókkal és esetleg egy kis lapáttal együtt.

Komoly bírságot kaphatnak a hanyag gazdák

Nem jellemző, hogy kutyagumik miatt érkeznének panaszok – számoltak be lapunk érdeklődésére a békéscsabai polgármesteri hivatalban. Hogy milyen jogszabályt sért meg az, aki nem szedi össze négylábú kedvence után az ürüléket?

– Ezt helyi, önkormányzati rendeletben nem lehet szabályozni, mivel központi jogszabály rendelkezik róla – részletezte a közigazgatási osztályt vezető dr. Urbán-Zsilák Klára. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény rendelkezéseit megszegi, aki közterületen szemetel, azt beszennyezi, vagy a felügyelete alatt lévő állat okozta szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik – magyarán nem szedi össze a kutyagumit, miután az eb elvégezte a dolgát.

A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is intézkedhet. Tettenérés esetén 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírság szabható ki, illetve feljelentéssel lehet élni a járási hivatalnál, ahol az eljárás lefolytatását követően 5-től 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!