Közélet

2015.05.30. 21:24

Tíz megyéből érkeztek diákok az Erkel Diákünnepekre

Az ország tíz megyéjéből mintegy négyszáz fiatal, illetve kísérőik vettek részt az XXVI. Erkel Diákünnepek versenyein, illetve az EDÜ kísérőrendezvényein.

BEOL

Sokatmondó, hogy a háromnapos programsorozat nyitányaként megtartott fáklyás felvonulás részeként több mint 450 fáklyát osztottak ki a szervezők, maga a menet pedig nem akármilyen hangulatot varázsolt a település patinás utcáira.

Az EDÜ egyébként egyike Gyula városa legrégebbi eseményeinek, hiszen már több mint fél évszázada nyújt bemutatkozási lehetőséget hazánk tehetséges fiataljainak, és persze a megmérettetésekhez mindig a felhőtlen szórakozás élménye is csatlakozik. Nem volt ez másként idén sem.

Ament Balázs, a szervező Mi egy Másért Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak elmondta, az érdeklődők összesen tíz különböző kategóriában „állhattak rajthoz” az idei Erkel Diákünnepeken. Irodalmi alkotás, irodalmi színpad, film, kórus-kamarakórus, szólóének, szólóhangszer és kamarazene; tánc és mozgás, vers és próza, valamint vizuális alkotások területén egyaránt számot adhattak tehetségükről.

A színvonalra jól jellemző, hogy a zsűri több kategóriában az előzetesen megjelöltnél több díjat is szívesen kiosztott volna.

Ezen a hétvégén egyébként olyan településekről érkeztek diákok Gyulára, mint Pécs, Tatabánya, Miskolc, Budapest, Makó, vagy éppen Hódmezővásárhely. A legnagyobb teljesítmény egyébként a mecsekaljaiak nevéhez fűződik, a pécsi csapat tagjai ugyanis kőkemény hétórás buszozás után érkeztek meg a fürdővárosba, majd nyújtottak egészen kiváló teljesítményt a vegyes karok és a lánykórusok között.

Ahogy egyébként korábban írtuk, a programot Alt Norbert alpolgármester nyitotta meg, míg az Erkel Ferenc Gimnázium részéről Balássy Fanni mondott köszöntőt, kirobbanó sikert aratva a részvevők körében Gyulát egyedi módon népszerűsítő beszédével.

A hangulatról árulkodik, hogy a most másodéves debreceni diákok arra jutottak, hogy hiába dühöng majd két év múlva, a következő EDÜ idején ezerrel az érettségi és felvételi időszak, ők biztosan újra itt lesznek.

A versenyek között természetesen városnézésre is akadt lehetőség, szombaton este nagyszabású gálaműsort tartottak, és ezekben a percekben kezdődnek a minden bizonnyal fergeteges koncertek a rendezvény részeként.

Többen egyébként vasárnapra is maradnak Gyulán, és beiktatnak a programjukba egy néhány órás kikapcsolódást a Gyulai Várfürdőben.

Címkék#Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!