Közélet

2015.05.03. 19:52

Megduplázódott az allergiások száma

A szakemberek úgy vélik, hogy idén korábban meggyűlik az allergiások baja a parlagfű pollenjeivel. Ebben az évben eddig szinte minden, allergiás tüneteket okozó növény korábban fejtette ki kellemetlen hatását.

Hírlap-összeállítás

Sick young woman using a handkerchief

Fotó: Getty Images/Wavebreak Media

Ennek apropóján a napokban megkezdődött a védekezés előkészítése is. A megyei kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik majd, hogy a gazdák megtesznek-e mindent a parlagfű ellen — adta hírül az agroinform.

Mint írják, az úgynevezett határszemle program idén a parlagfű elleni védekezés helyszíni ellenőrzésével folytatódik, így júliustól már jelentős bírságra számíthatnak azok, akiknek a földjén allergiát okozó gyomnövényt találnak. Parlagfüves területről magánszemélyek, civil szervezetek egyaránt tehetnek bejelentést a hatóságoknál.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a téma kapcsán arról tájékoztatott, hogy a helyszíni ellenőrzések júliustól október közepéig tartanak majd. A határszemlékről szóló felhívást és részletes tájékoztatót az ország valamennyi önkormányzata megkapta.

Az elmúlt húsz évben egyébiránt megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Hazánkban majd’ hárommillió ember életét keseríti meg allergia, mely a legyengült szervezetben a légutakba került valamilyen külső anyaggal szemben történő túlérzékenység következményeként a légutak akut (rövid ideig tartó) vagy krónikus (tartós) gyulladásos ingerlékenységét jelenti.

Előfordulása évről-évre növekvő tendenciát mutat, és bármilyen életkorban jelentkezhet. A szakemberek szerint egy allergiás szülő gyermekénél 35 százalék a valószínűsége, hogy nála is kialakuljon valamilyen légúti megbetegedés. Ha mindkét szülő allergiás, ez az érték már 80 százalékra emelkedik.

— A parlagfűvirágzás időszakában 20—30 százalékkal nő meg az allergiás betegek száma — tudtuk meg dr. Halmai Zoltán fül-orr-gégész főorvostól. Hozzátette, a leggyakoribb tünetek a rohamszerű tüsszögés, a szem- és orrviszketés, valamint az orrfolyás. Ha ezeket észleljük magunkon, akkor esélyes, hogy az allergiások táborát gyarapítjuk.

A főorvos elmondta, a pollenszezon és főként a parlagfű megjelenésének idején a tünetek enyhítése érdekében érdemesebb főként a korai és a késő esti órákban tevékenykedni. Ilyenkor kisebb a pollenek száma, mint a napsütéses időszakban. A szakemberek szerint ezenfelül segíthet még a naponkénti esti hajmosás a megtapadt pollenek eltávolítására, a zárt ablak melletti autózás, légkondicionálónál a pollenszűrő használata.

— Az allergia elleni harcban a legfontosabb, hogy pontosan diagnosztizáljuk, mire érzékeny a beteg. Az odafigyelés mellett a gyógyszerek szintén hatásosak, például az antihisztamin-tartalmú készítmények vagy az orrnyálkahártyára ható spray-k.

A főorvos emlékeztetett, fontos, hogy aki tudja magáról, mely hónapokban jelentkezik az allergiája, már előtte kezdje el szedni a gyógyszerét, mert ha szezonban kap csak észbe, a terápia már nem olyan sikeres.

 

Címkék#Beol-poll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!