Közélet

2015.04.26. 15:18

Varrónőkre vadásznak Békésben

Közfoglalkoztatás keretében megkezdte működését nemrégiben a kondorosi varróműhely, a húsz dolgozó eddig jellemzően a csárda motívumával díszített konyharuhákat, kötőket készített. Kondoroson „amatőr”, vagyis képzettség nélküli varrónők is végzik ezt a tevékenységet, ugyanakkor például Békéscsabán igény van végzett női szabókra.

Nyemcsok László

A kondorosi varróműhely közfoglalkoztatottjai közül néhányan egykoron dolgoztak varrónőként a szarvasi Szirénben, de többen például a mezőgazdasági közmunkából nyergeltek át ide.

– Nem volt feltétele a jelentkezésnek, hogy legyen a hölgyeknek női szabó végzettségük – magyarázta Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere. – Az anyagot megvásároltuk, a csárdamotívumokat készen kapták, a varrónő végzettségűek pedig az első lépesek, jobban mondva öltések megtételében segítettek társaiknak. Az elkészített termékeket az önkormányzati intézményekben használják, illetve a kondorosi ajándékcsomagokba is kerül belőlük, akár a betyárnapokon is.

Zsjak Lajosné, a húsztagú csapat vezetője hangsúlyozta, nagyon jó hangulatban zajlik a munka az Endrődi úti, egykori Csaba Dezső-féle házban.

– Hatvan méter anyagból már 260 konyharuhát készítettünk, ezeket követték a konyhai kötők – ecsetelte Zsjak Lajosné. – A jövőben asztalterítőket is varr a csapat, melynek tagjai között fiatalabbak és idősebbek egyaránt megtalálhatók. Elmondhatom, hogy szinte családias légkörben telnek a mindennapjaink.

A női szabó a hiányszakmák közé tartozik, a könnyűipar válsága miatt sokáig nem is képeztek varrónőket megyénkben, vagy csak nagyon keveset.

 

Mostanában azonban újra keresik a női szabókat, ugyanis több varrodának vannak megbízható, stabil bel- és külföldi megrendelői. – Örömteli, hogy a békéscsabai Kós Károly tagiskolában idén, hosszú idő után végez az első női szabó osztály – hangsúlyozta Fehér Csilla ruhaipari mérnök, közgazdász, a Békéscsabán és Békésen is telephelyet üzemeltető Rehabil Kft. varrodájának termelési igazgatója.

– A békési varrodánk gyakorlati szakképzőhelyként is funkcionál, szeretnénk, ha ezt a minősítést a csabai üzemünk is mihamarabb megkapná. Női, férfi felső konfekciót gyártunk bérmunkában, a ruhaneműket német, osztrák és svéd piacra exportáljuk. Széles a paletta a kabátoktól, mellényektől, blézerektől a szoknyákig, nadrágokig. Stabil partnereink vannak, és a nyugdíjba elment varrónőket pótolni kell. A frissen végzetteknek is jó, ha ott kezdhetnek el dolgozni, ahol a szakmai gyakorlatukat töltötték.

Mivel a hiányszakmák közé tartozik a női szabó, a tanulók kiemelt ösztöníjat kaphatnak - a tanulmányi eredményüket figyelembe véve - az iskolától és a gyakorlati képzőhelytől is, valamint például a Rehabilnál étkezésüket Erzsébet-utalvánnyal támogatják, oldják meg. A női szabó szakmát azért is ajánlják a fiataloknak, mert helyben is elhelyezkedhetnek varrónőként.

Fehér Csilla kitért arra, megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztatnak varrodáikban, és a bővítéshez hozzájárult, hogy nyertes pályázat révén tavaly négy, idén két munkaállomást létesíthettek speciális varrógépek beszerzésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!