Közélet

2015.04.07. 17:23

Van, aki csak vasárnaponként mos fogat

Bár a fogápolás helyzete az elmúlt időszakban javult hazánkban, ellentmondásos szituációk napjainkban is előfordulnak. Akadt olyan hazai kistelepülésen élő család, amelynek mind az öt tagja egyetlen fogkefével mosott fogat, mégpedig hetente egyszer, vasárnap, mielőtt templomba mentek. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ingyenes szűrést biztosító mozgó fogászati rendelője kedden Gyulán járt, jóval kedvezőbb tapasztalatokkal a fürdővárosi egészségnap keretében.

Papp Gábor

Fotó: IMRE GYORGY

— Elsősorban azokon a településeken vannak problémák a fogápolással, ahol sem az adott helységben, sem a közelben nem működik fogászat — nyilatkozta lapunknak dr. Szép Ilona fogszakorvos, aki kedden az OTP által támogatott fogászati szűrőbusszal érkezett a Békés megyei fürdővárosba.

— Azokon a helyeken, ahol elérhető az iskolai szűrés, nem rossz a helyzet. Ahol viszont nem elérhető ez az egészségügyi szolgáltatás, bőven akad tennivaló. Az elmúlt években találkoztunk olyan gyermekekkel, akiknek egyáltalán nem volt fogkeféjük, ahogy az is előfordult, hogy egy családban egyetlen fogkefe volt, és mindannyian azzal tisztították a fogukat, hetente egyszer, mielőtt templomba mentek.

— A fogászati szűrőbusz, illetve az azon tevékenykedő önkéntesek egyik küldetése éppen az, hogy eljusson olyan helyekre, amelyek húsz kilométeres körzetében nincs fogászat — ecsetelte a szakember. — Természetesen járunk olyan településeken is, mint Gyula, — ahol nem rossz a helyzet — hogy felhívjuk a figyelmet a szűrés fontosságára.

Dr. Szép Ilona kérdésünkre kitért arra is, hogy nyaranta általában a Balatonhoz is elmennek. Előfordult, hogy a magyar tenger partján egyetlen nap alatt 600 gyermeket vizsgáltak meg. Felvetésünkre, hogy a diákok megfogadják-e a jó tanácsokat, a szakember hangsúlyozta, e területen kedvezőek a tapasztalataik.

Megtörtént, hogy eljutottak ugyanabba a községbe, ahol már jártak, és a gyerekek örömmel mutatták meg nekik, hogy korábbi lyukas fogukat vagy fogaikat betömték. Dr. Szép Ilona kiemelte: 18 év alatt, illetve nappali tagozatosok számára a fogászat — a fogszabályozás egy részének kivételével — ingyenes hazánkban.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyulai gyermekgyógyász, neonatológus főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi tagja lapunknak elmondta, az egész világon kedden tartották az egészségügyi világnapot.

— A gyulai egészségnap egyik fontos része volt a fogászati szűrőbusz városba érkezése — ecsetelte a szakember. — A lehetőségnek köszönhetően a fiatalok, de az idősebbek is könnyed formában vehettek részt a szűrésen.

Emellett a gyulai mentőknek köszönhetően egy újraélesztési bemutató is fontos része volt a programnak, ahogy a félautomata defibrillátor működését is megismerhették a látogatók. Az érdeklődők vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésen is részt vehettek, illetve több program szolgálta a mozgás, az egészséges táplálkozás népszerűsítését.

Az érdeklődők rengeteg jó tanácsot is kaptak, ezek részleteiről a Békés Megyei Hírlap szerdai számában olvashat. A Hírlapra itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!