Közélet

2015.04.11. 19:37

Jó ideig többet ért a macska, mint az autójuk

Adamcsik Borbála és párja, Ruzsa Zoltán gyulai fiatalok, akik jó ideje Németországban, egy kis faluban élnek. Néhány éve egy különleges macskafajta, az egzotikus bengáli gyökeresen megváltoztatta életüket. Ma már nem csak rajongói, hanem tenyésztői a macskáknak.

Szabó György

– Zoli hamarabb jött ki Németországba, mint én, hiszen akkor én még gimnáziumba jártam. Kapott egy lehetőséget egy német építőipari cégnél, ő pedig a devizahitel és az otthoni munkahiány nyomása alatt meghozta ezt a nehéz döntést. Az érettségi után én is magam mögött hagytam mindent, leginkább azért, hogy együtt maradhassunk, és őszintén szólva nem sok lehetőséget láttam a maradásban – mondta elöljáróban Adamcsik Borbála.

– Könnyen találtam takarítói munkákat vállalkozóként privát házaknál, eleinte angol, majd pedig folyamatosan fejlesztett német nyelvtudásommal, most pedig már egy McCafé-ban dolgozok.

Borbála és Zoltán Münchentől 40-50 kilométerre egy kis faluban, Großseehamban, a Seehamer tó közvetlen szomszédságában él.

– Cica nélkül, egy tengerimalaccal érkeztem a gyönyörű Bajorországba. Eleinte nem gondoltunk arra, hogy valaha is becsöppenünk a macskás világba, habár én mindig is szerettem a cicákat, és a társaságukban nőttem fel. Zoli tipikus kutyásként pedig főképpen nem számított rá, hogy egyszer az életének ilyen fontos részévé válnak a cicák, és hogy egy különleges fajta így meg tudja változtatni a macskákról eddig alkotott véleményét – idézte fel a kezdeteket a gyulai hölgy, hozzátéve: a bengálik nem akármilyen macskák, hiszen az egzotikus szépség különös jelemmel párosul, ami kiemeli őket az átlagmacskák közül.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Adamcsik Borbála
[/caption]

S hogy honnan jött a tenyésztés? Egy hirdetési oldalt böngészgetve felmerült az ötlet a párban, hogy milyen jó lenne egy igazán különleges cicát venni, aki „igaz barátként a szeretetével bearanyozza a borús napokat”.

– Ekkor még azt sem tudtuk, hogy milyen cicával szeretnénk foglalkozni, de abban biztosak voltunk, hogy olyat szeretnénk, amilyet nem lát minden nap az ember, olyat, aki ragaszkodó, igaz barát, aki mellett nem unalmas az élet. Létezik néhány olyan fajta, ami hasonlóan aktív és élettel teli, mint a bengáli, de végül a szépségük rabul ejtett – mesélte döntésük okáról Borbála. Elmondta, az első macskát, Ashantit Magyarországon vásárolták meg. Mint fogalmaz, egy ilyen cica tenyésztési ára több annál, mint amit addig valaha egyetlen dologra egyszerre kiadtak. Akkoriban még jó ideig többet ért a macska, mint az autójuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Adamcsik Borbála
[/caption]

– A vele való kapcsolatom annyira különleges, hogy ezt nem is tudnám máshogy jellemezni, csak egy szóval: szerelem, méghozzá kölcsönös. Azt hiszem nála odaadóbb, ragaszkodóbb cica nincs a világon – mondta.

A folytatásról, a második macska, Angie érkezéséről megtudtuk, nem hoztak túl jó döntést, amikor megvették az akkor 3 éves cicát. Korábbi gazdája tenyészállatként tartotta a macskákat, elszigetelve, egy kinti kifutóban. Bár a cica rengeteget fejlődött náluk, igen agresszíven viselkedett a közben vemhessé vált Ashantival, így új gazdát kellett keresniük neki.

Nem maradtak azonban egy macskával, nemrég költözött hozzájuk a legújabb nagy reménységük, a márványos Szaffi, aki „csodaszép, vad pofijával még a bírókat is leveszi a lábáról a kiállításon”.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Adamcsik Borbála
[/caption]

– Ő tökéletes példa a bengálik aktív, játékos természetére, hogy őszinte legyek, valószínűleg ő a legrosszabb macska a világon. Mindig mindent ki kell próbálnia, soha nem bír nyugton maradni. Mindezek ellenére persze sosem tudunk rá haragudni – mondta Borbála.

Nemrég ráadásul megszületett az első alom Ashantitól. A fiatal pár szerint csodálatos minden perc velük, látni a fejlődésüket, ahogy szélesedik számukra a világ. – Így élünk jelenleg kis állatcsaládunkkal, hobbi kennelünket működtetve, és ez még csak a történetünk kezdete.

Drága a macska, de a szeretete megfizethetetlen

– Itt, Németországban egy jó minőségű-vérvonalú bengáli cica ára hobbicélra, ivartalaníttatva vagy ivartalaníttatási szerződéssel nagyjából 1000-1500 euró körül alakul, míg a tenyésztési áruk ennél sokkal több, általában 2500-3500 euró körüli, de nem szokatlan a 4-5000 eurós cica sem – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Adamcsik Borbála. – Az ár természetesen attól is függ, hogy milyen kennelből veszi az ember a cicát, és a más országokból való szállíttatás is igen magas összeg lehet.

Megtudtuk, Magyarországon az áruk ennél azért alacsonyabb, habár sokkal több gyengébb vérvonalat is lehet találni még.

– Ha jól tudom, 180-200 ezer forint körül már szép cicákat lehet találni hobbira, míg a tenyésztési áruk minimum 300 ezer, de inkább 4-600 ezer forint, természetes vérvonaltól függően.

Ettől függetlenül Borbálát és Zoltánt nem az anyagiak és nem a díjak motiválják a tenyésztésben. Bár az elismerések jól esnek – Szaffi nemrég Best in Show díjat érdemelt ki a müncheni macskakiállításon –, számukra a macskák leginkább szeretett családtagok.

Megtudtuk, Magyarországon az áruk ennél azért alacsonyabb, habár sokkal több gyengébb vérvonalat is lehet találni még.

– Ha jól tudom, 180-200 ezer forint körül már szép cicákat lehet találni hobbira, míg a tenyésztési áruk minimum 300 ezer, de inkább 4-600 ezer forint, természetes vérvonaltól függően.

Ettől függetlenül Borbálát és Zoltánt nem az anyagiak és nem a díjak motiválják a tenyésztésben. Bár az elismerések jól esnek – Szaffi nemrég Best in Show díjat érdemelt ki a müncheni macskakiállításon –, számukra a macskák leginkább szeretett családtagok. Fotó: Adamcsik Borbála Fotó: Adamcsik Borbála Fotó: Adamcsik Borbála Fotó: Adamcsik Borbála -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!