Közélet

2015.04.09. 19:48

Három nyelven helyeznek el feliratokat a városban

Fontos gesztust tett a mezőberényi képviselő-testület a közelmúltban a helyi nemzetiségek felé. A grémium döntése értelmében a jövőben több közintézményen szerepelnek majd feliratok három különböző nyelven, németül, szlovákul és természetesen magyarul.

Papp Gábor

Mezőberény tábla

Fotós: Imre György

– A város értékei nagyon nagy mértékben a három nemzetiség együttélésének köszönhetőek – fogalmazott lapunknak Siklósi István polgármester.

– Éppen ezért is döntött úgy a testület, hogy tisztelegve a közösen létrehozott kultúra, illetve a szlovákság, a németség és a magyarság közös múltja előtt, több közintézményen három nyelvű feliratokat helyezünk el a városban. A településvezető emlékeztetett arra, hogy Ladó Balázs magánkezdeményezésére vette napirendre előbb tavaly, majd idén a grémium a kérdést.

– Úgy gondolom, hogy egy józan, reális határozat született, amely megfogalmazza a megfelelő üzenetet – hangsúlyozta a polgármester. A testület döntése értelmében egyébként négy közintézményen, a városházán, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központon, az OPSKK-hoz tartozó könyvtáron és muzeális gyűjteményen szerepelnek majd a többnyelvű feliratok, illetve a szlovák nemzetiségi önkormányzat kérésére a Nefelejcs Óvodán.

Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő kiemelte, fontos és előremutató gesztusról van szó.

– A történeti információk szerint Mezőberényben korábban is szerepeltek feliratok az érintett közintézmények többségén, így gyakorlatilag egy hagyomány újraélesztése történik most meg – ecsetelte a vezető. – A döntésnek presztízsértéke is van, hiszen sok vendég érkezik hozzánk Szlovákiából, és számos német látogató is megfordul Mezőberényben. Nagyon lényeges, hogy bennük milyen kép marad meg a településünkről.

Borgula Györgyné volt az egyik kezdeményezője és motorja volt évekkel ezelőtt annak, hogy a városba érkezőket három nyelvű településnévtábla fogadja. Wagner Márton, a Mezőberényi Német Önkormányzat, egy személyben a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület elnöke többet várt az elképzeléstől.

– Fontos, de kis lépésnek tartjuk a határozatot – adott hangot véleményének. – Nem titok, hosszú távú céljaink között szerepel, hogy még több helyen, így bölcsődén, általános iskolán, gimnáziumon, illetve magánszemélyek által működtetett intézményeken szerepeljenek több nyelvű feliratok. Az oktatási intézményekben nemzetiségi, illetve két tanítási nyelvű német nyelvoktatás folyik. Abban bízunk, hogy elképzelésünk megvalósulhat.

Ladó Balázs, a kezdeményezés ötletgazdája üdvözölte a testületi előterjesztés elfogadását. – Mezőberény büszke lehet a múltjára, azokra az értékekre, amelyeket a három nemzetiség közös munkával megteremtett – hangsúlyozta Ladó Balázs. – Napjainkban a hagyományok ápolásának, az ilyen gesztusoknak kiemelt jelentőségük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!