Közélet

2015.04.24. 16:07

Fogalmazóból bírósági elnök

Tizenkét éven át töltötte be a Békés Megyei Bíróság, illetve a Gyulai Törvényszék elnöki tisztét dr. Baur Péter, akinek munkásságát 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el. Lapunk egész életútja elismeréseként választotta a hét emberének a szakembert.

Papp Gábor

— Miként döntött a bírói pálya mellett?
— A bírói pályáról olvasmányaim alapján gondoltam, hogy számomra érdekes lehet. Nem a világirodalom ismert műveire kell gondolni. Korábban, gyermekkori népmesei élményeim voltak rám olyan hatással, amely a középiskola utolsó éveire elhatározássá és szándékká érlelődött. A valóság megismerhetősége és pártatlan megítélésének lehetősége volt számomra vonzó. Később a bíróság működésének megismerése is megjelent, mint célkitűzés.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

— Csaknem három és fél évtizede dolgozik a bíróságon, biztosan akadtak érdekes esetei.
— Már a Battonyai Városi Bíróság elnöke voltam, amikor egy felperesi képviselő a tárgyaláson bejelentette, hogy a pervezetés miatt be fog panaszolni a bírósági elnöknél. Az akkori korom miatt fel sem tételezte, hogy éppen én vagyok az. A másik történet néhány hónapja esett meg. Étteremben ebédeltünk a barátaimmal, amikor azt hallottuk, hogy a szomszéd asztalnál valaki telefonon ajánlja, hogy a bírósággal kapcsolatos ügyes-bajos dologban hozzám érdemes fordulni.

— A bíróságok gyakran kerülnek az érdeklődés középpontjába. Ön miként értékelné az elmúlt évek változásait?
— Noha a bíróságok a törvény szerint igen sok és rendkívül változatos témájú ügyben járnak el, a megítélésükben a közvéleményt gyakran egy-egy ügy mozzanatainak kiemelése orientálja. Törekedni kell ezért arra, hogy a bírósági működés minden eleme minél inkább ismert legyen az emberek előtt. Míg korábban a bíróságok munkáját főleg a polgárok jogvitáinak eldöntése és a büntetőbíráskodás határozta meg, mára megyénkben is előtérbe került azon tevékenységük, amelyekben például cégügyek vagy civil szervezetek nyilvántartásának vezetésével vannak a jogkereső emberek segítségére. Az állampolgároktól és a jogászszakma képviselőitől sok pozitív visszajelzést kapunk, rendre kifejezik elismerésüket azért, hogy bíróságaink időszerűen intézik az ügyeiket. Emellett büszkeségre adhat okot, hogy igen magas a járásbíróságokon azoknak az ítéleteknek az aránya, amelyek ellen nem fellebbeznek, ami a felek számára megnyugtató megoldás elérését, a döntések elfogadását jelenti.

– Bocsássa meg a kissé laikus kérdést, de mit jelent egészen pontosan, hogy lejár a mandátuma?
— A törvény szerint, ha a bíróság elnöke ugyanazon vezetői állást korábban már két alkalommal betöltötte, ugyanarra az állásra csak az Országos Bírói Tanács előzetes hozzájárulásával nevezhető ki. A tanács szerint ilyenre egészen kivételesen kerülhetne sor, ha a kinevezés elmaradása esetén fennállna a bíróság tartós és objektív működésképtelenségének veszélye. Tekintve ezt a gyakorlatot, harmadszorra nem nyújtottam be pályázatot, s az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2015. április 15-étől tanácselnöknek nevezett ki a Gyulai Törvényszékre.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

– Mivel foglalkozik leginkább szabad idejében?
— A szabad időmet általában olvasással töltöm. Szívesen járok hangversenyre és színházba, de utazni is nagyon szeretek.

– Úgy tudjuk, a családja nagyon fontos az ön számára.
— A feleségem négydiplomás, háromszakos tanárnő és intézményvezető-helyettes egy ezres létszámú középiskolában. Végtelen türelemmel és megértéssel viszonyul a bírósági munkámhoz. Gyermekeink sikeresek hivatásukban és egyébként is. Egyik lányunk tényleg külföldön él a férjével, középvezető egy világcégnél, s nemrégen született egy kisfiuk. Másik lányunk a házastársával együtt egy nemzetközi cégnél gazdasági szervezetek átalakulásának menedzselésével foglalkozik, és ő is sokat dolgozik külföldön. A távolság ellenére is a nap legszebb része, amikor esténként interneten kicseréljük a napi élményeket.

Sikeres pályafutás

Dr. Baur Péter 1980-ban a Battonyai Járásbíróságon állt munkába fogalmazóként. 1982-től polgári ügyekben eljáró bíróként kezdett dolgozni, két évvel később pedig a bíróság elnöke lett. Hamarosan ügyszakot is váltott, s büntetőügyekben ítélkezett. 1989-ben a Békés Megyei Bíróság büntető fellebbviteli tanácselnöke lett, 1992-ben a Büntető Kollégium vezetője, ugyanebben az évben bírótársai a megyei bírói tanács elnökévé választották.

1997 és 2003 között a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettese volt. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2003. április 15-étől 6 évre kinevezte a Békés Megyei Bíróság elnökévé, majd ezt 2015. április 14-éig megismételte.

1997 és 2003 között a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettese volt. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2003. április 15-étől 6 évre kinevezte a Békés Megyei Bíróság elnökévé, majd ezt 2015. április 14-éig megismételte. Fotó: Kiss Zoltán Fotó: Kiss Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!