Közélet

2015.04.17. 10:59

Egyre nehezebb kordában tartani a bálványfát

Agresszíven terjeszkedik országszerte és Békéscsabán a mirigyes bálványfa. Ennek apropóján készül „bálványdöntögetésre” a Körös Klub Egyesület és a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör. A részletekről utóbbi szervezet szakmai vezetőjét, Boldog Gusztávot kérdeztük.

M. P. M.

— Mit kell tudnunk a bálványfáról?
— Fája gyenge minőségű, könnyen bomlik, a bútoripar nem használja, tűzifaként csekély a fűtőértéke. Igazi sikerét az életmódjának köszönheti: rengeteg magot hoz, nagyon könnyen sarjad gyökérről és a legtöbb növényt kiirtja maga körül a termelt vegyületeivel. A legnagyobb baj, hogy kiszabadult a városokból, ahol többé-kevésbé kordában lehetne tartani, és ellepte a természetes élőhelyeket is.

— Mit tervez a két szervezet a növény agresszív terjeszkedésének megakadályozása érdekében?
— Az első rendezvényünk ebben a témában a Körös klub Föld-napi rendezvényén most szombaton 9 órától lesz Pósteleken, a Boross László kutatóházban és az azt körülvevő erdőben. A helyszínen részletes tájékoztatást adunk az érdeklődőknek a bálványfa káros hatásairól. Emellett a jelenlévők számára rendelkezésre bocsátjuk azt az ingyenes, okostelefonra feltehető programot, melynek segítségével városszerte szeretnénk feltérképezni a bálványfák tartózkodási helyét.

— Mit tehetünk, ha bálványfára bukkanunk?
— Saját kertünkben magunk gondoskodhatunk az eltávolításáról, a közterületi jelenlétet pedig rögzíthetjük az okostelefonos programban. Az információkat továbbítjuk az önkormányzat részére. A fa kivágása nem elégséges a védekezéshez, a leghatékonyabb módszer gyomirtó injektálása a növény törzsébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!