Közélet

2015.04.27. 19:16

Biztonságra vágynak a Békés megyei trafikosok

Több trafikost is megkérdeztünk, leszedetné-e a sötétítő fóliákat az üzletről. Háromból ketten azt mondták, a kaposvári eset óta jobban félnek, hogy rablótámadás áldozatává válhatnak.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Peter

Mint ismert, múlt héten Kaposváron a gyanú szerint egy 19 éves férfi számtalan késszúrással kioltotta egy fiatal eladólány életét egy nemzeti dohányboltban, 22 ezer forintot zsákmányolt. A rendőrök a város kórházában csípték el, B. Péter azóta előzetes letartóztatásba került. A tragédia kapcsán több szervezet is jelezte, hogy le kellene szedetni a sötétítő fóliát a trafikokról.

– Eddig nem féltem, de most már igen – mondta egy eladó az egyik békéscsabai, Lencsési-lakótelepen lévő trafikban. Mutatta, hogy beszerzett már spray-t, ha baj van, akkor egy pánikgombot is megnyomhat. Önvédelmet is tanult, bár kérdés, hogy éles helyzetben mennyire tudná hasznosítani a tudását. Ő is kiemelte, hasznosnak tartaná, ha leszednék a sötétítő fóliát.

– Azt nem látnák, hogy vérbe fagyva fekszem a pult mögött, de a dulakodást igen. Ugye azt mondták, azért kell a sötétítő fólia, hogy ne tudjanak benézni a gyerekek. De pont azért kíváncsiak, hogy mi van bent, mert tilos számukra, sokszor úgy kell elzavarni őket, mert kukucskálnak. Nem azért gyújtanak majd rá, mert látszanak a polcon lévő cigaretták kintről is, hanem azért, mert olyan mintát látnak a szüleiktől, a baráti körben – tette hozzá.

Egy másik békéscsabai nemzeti dohányboltban viccesen azt mondta az eladó, hogy veszélyességi pótlékot kér a kaposvári történések után. Ő is tart egy esetleges rablótámadástól, folyamatosan figyeli a kamerák képeit: a térfigyelők nemcsak a belső teret, hanem a külső részeket is állandóan pásztázzák, hogy már előre tudhassa, ki fog  betérni a trafikba. Egyelőre nem szerzett be spray-t, de tervezi.

– Azt mondták, hogy oda kell adni a kasszában lévő összeget, ha követelik, nem érdemes kockáztatni – folytatta az eladó, hozzátéve, sokat nem tudnának tőle zsákmányolni. Megoldásnak tartaná, ha a pult elé rácsokat szerelnének fel, és úgy adhatná ki a termékeket, mint ahogy a patikában a gyógyszereket, egy ablakon keresztül. A trafikot úgy alakították ki, hogy nincs ablaka, csak egy bejárata, így neki mindegy, leszedetik-e a sötétítő fóliákat vagy sem.

– Tizenkét évet dolgoztam eddig úgy a kereskedelemben, hogy nem volt se kamera, se pánikgomb. Most van mindkettő, nagyobb biztonságban érzem magam, mint eddig bármikor – magyarázta egy harmadik megyeszékhelyi nemzeti dohányboltban az eladó. – A trafik ráadásul forgalmas helyen van, a rendőrséghez közel, nincs mitől tartanom. Egy rablótámadás ugyanúgy megtörténhet az utcán is, nincs az feltétlen üzlethez kötve.

– Egyetértek azzal, hogy szedessék le a sötétítő fóliákat, hiszen az eladók biztonsága az első minden tekintetben – ecsetelte egy békéscsabai trafik tulajdonosa, aki szerint már felrakni is kár volt azokat. Mint elárulta, az eladóknak adtak spray-t, a nemzeti dohányboltot kamerákkal, pánikgombbal szerelték fel. Továbbá ki is oktatták az alkalmazottakat, hogy mit kell tenni egy esetleges támadásnál: nem szabad kockáztatni, oda kell adni a bevételt.

További részleteket tudhat meg a Békés Megyei Hírlap keddi számából, a Hírlapra itt fizethet elő.

Nem közbiztonsági okok miatt fóliáztak

Dohányboltok „Nem közbiztonsági szempontból fóliázták le a dohányboltokat” – mondta hétfőn a belügyminiszter. Pintér Sándor szerint, „ha megnézzük, hogy hány le nem fóliázott üzlethelyiségben történt rablás, életellenes cselekmény, akkor egyértelmű, hogy a fóliázás se nem segíti elő, se nem hátráltatja mindezt”. A tárcavezető a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiumának megalakulása alkalmával elmondta: számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével, vagy a piacok rendjének fenntartásában.

Címkék#Beol-poll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!