Közélet

2015.04.21. 09:12

Bizonyos betegségek után adókedvezmény jár

Bizonyos betegségben, súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemélynek megfelelő orvosi igazolással lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, azaz 5250 forinttal.

BEOL

Súlyos fogyatékos személynek azt a magánszemélyt kell tekinteni, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, illetve aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A betegség pontos besorolását az orvosnak kell meghatároznia, az nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe. A kedvezményre jogosító igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a beteg háziorvosa állíthatja ki.

A kedvezményt az éves személyi jövedelemadó elszámolásakor lehet érvényesíteni, de az igazolás birtokában már év közben, a munkáltatónál az adóelőleg megállapítása során is figyelembe vehető.

Az orvosi igazolással a kedvezményt elévülési időn belül visszamenőlegesen – 2015-ben a 2009-es adóévig – is igénybe lehet venni a személyijövedelemadó-bevallások önellenőrzésével, ha az állapot már a korábbi években is fennállt.

További információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC) keresztül, a 06-40/42-42-42 számon kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!