Közélet

2015.03.05. 17:31

Orosháziak demonstráltak a kórházuk megmaradásáért

A metsző szél és hideg se tántorította el azokat a demonstrálókat, érdeklődőket, akik a csütörtök délutánra, az orosházi szakrendelő elé meghirdetett demonstráción megjelentek azért, hogy kifejezzék, szeretnék, ha megmaradna a gyógyító intézmény azokkal az értékeivel együtt, amiket az elmúlt évtizedekben meg- és előteremtettek.

cs. i.

Az MSZP helyi szervezetének kezdeményezésére, felhívására (mely azt hangsúlyozta, legyen pártsemleges a demonstráció) eljött egy volt dolgozó (úgy mutatkozott be, ahogy az egészségügyben eltöltött évei alatt megismerték), Deákné Katika, aki saját megélt tapasztalatait sorolta.


— A betegség nem rangsorol - utalt arra, nem számít akkor a párthovatartozás, ha valakinek megrendül az egészsége.
— Fontos, hogy helyben, gyorsan ellátáshoz jusson, ismerős környezetben még a felépülés is könnyebben megy. Szeretteinek nem jelent terhet a látogatás. Jó, ha a közelben van egy megbízható gyógyító intézmény, én ilyenben dolgoztam, ahol megéltük a fejlődést, a gyopárosi fizikoterápia beindulását, az idegosztály beköltözés, a véradó létesítését, a rendelőintézet felújítását, részük volt a szakdolgozóknak támogatott képzésekben, kétévente voltak műszerkiállítások,  nyugdíjas találkozókra összejött a régi kollektíva — sorolta, majd a változás éveit elevenítette fel, amikor nyugdíjasoknak, szerződéses jogviszonyban állóknak nem volt módjuk tovább dolgozni az egészségügyi intézményben.


Így a megmaradókra sokkal több és nehezebb munka hárult. A jelenlegi kórházvezetés helyi, fiatal, azt reméli Katika, a tárgyalások során megtalálja a módját, hogy a jelenlegi foglalkoztatottak megőrizzék munkahelyüket, a betegek pedig a folytatásban is elégedetten, gyógyultan távozhassanak a gyógyító intézményből.

A demonstráción Füvesi Sándor elmondta, hívták a városvezetőt, Dávid Zoltánt és a kórház főigazgatóját, dr. Duray Gergőt. A főigazgató levélben vázolta a jelenleg kialakult helyzetet és a struktúraváltás, az átszervezés folyamatában a mostani állást - ezt a levelet Füvesi Sándor felolvasta a demonstrálók előtt.

Az átszervezés és struktúraváltásról szólva Fetser János olyan információkat említett, amik csak hallomásból jutottak el az orosháziak fülébe: talán összevonnak osztályokat. Talán csökkentik az aktív ágyak számát. Sorolt olyan példákat, mint a szemészeti fekvőbeteg-ellátás, ami megítélése szerint ilyen iparosodott városban nem hiányozhat az ellátásból. Az érintett betegek várólistáját példátlanul hosszúnak nevezte.


A demonstráció végén felolvasott több pontból álló követelést, s rákérdezett a demonstrálóktól, elfogadják-e. Igent mondtak az emberek arra, szeretnék, ha minden értékével megmaradna a kórház; ha visszaállítanák a szemészeti ellátást; ha javítanák a működés feltételeit; ha kivizsgálnák a jelenlegi nagyberuházásban kik követtek el szabálytalanságokat.
— Ezek a szavak ha süket fülekre találnak, újra itt leszünk — zárta a demonstrációt a szónok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!