Közélet

2015.03.07. 12:20

Az orgona hangzását tesztelték reggel

Szakmai nappal indították az orosházi katolikusok a jeles szombatot. Megszólaltatták közben templomuk felújított orgonáját is.

cs. i.

Sipos István orgonaépítő mester a 70 éven át szinte érintetlen hangszert sikeresen újjá varázsolta. Bővült a regiszterek száma. A legnagyobb munka a játékasztal átépítése volt, mert eddig ez az orgona pneumatikus szerkezetű volt, most pedig egy teljesen új elektromos belsőt kapott. A hely kiváló, az akusztika remek - erről meggyőződhettek azok, akik szombaton délelőtt a templomban jártak.

A hangszert hetven éve a hívek adományából készíttették az orosháziak, ami már akkor példaértékű volt. Ezt a hagyományt Laurinyecz Mihály atya most azzal folytatta, hogy kitartó kereséssel a jó cél érdekében a felújításra előteremtette a pénzt.

Szombaton Orosházára érkezett tanítványaival dr. Csanádi László orgonaművész. Ő köszöntötte a templomban délelőtt egybegyűlteket, a szakma képviselőit (Vácról, Békéscsabáról, Szentesről érkezett zenepedagógusokat és növendékeiket).

Az orgonaművész mielőtt megszólaltatta volna a hangszert, Selmeczi László, a katolikus egyházközség képviselő-testületi tagja ismertette a hangszer történetét. Azokról emlékezett meg, akiknek hála, ez az orgona ma is kiválóan szolgálja a gyülekezetet.

Dr. Csanádi László elismerő szavaival arra is utalt, ez a hangszer megalapozhatja Orosházán a koncertéletet. Megemlítette, a város büszke lehet, hiszen az evangélikus templomában egy még idősebb orgona van, mechanikus, ennél fogva műemléki értéke még jelentősebb. Mint orgonista viszont úgy vélte, komolyabb a most avatandó hangszer használati értéke.

A Jézus Szíve Katolikus Templomban szombaton 17 órától tartanak szentmisét, 18 órakor kezdődik a koncert, Bach és Liszt Ferenc darabok csendülnek fel az ünnepi alkalomból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!