Közélet

2015.03.25. 17:20

A pedagógusok szerint továbbra is sok a probléma

Vezetőségi ülést tartott szerdán Békéscsabán a Pedagógusok Szakszervezetének megyei szervezete, melyen részt vett Galló Istvánné országos elnök is.

L. B.

– A problémák, amik eddig is voltak, még most is fennállnak – mondta lapunk érdeklődésére Galló Istvánné. – A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működésében jelenleg is komoly zavarok tapasztalhatók. Ennek egyik oka, hogy a biztosított forrás nem elegendő a szükséges kiadások fedezésére. Másrészt a KLIK-nél új szervezeti és működési szabályzatra van szükség, amiben meg kell fogalmazni az intézményvezetők hatáskörét. Ugyanis ez eddig nem volt tisztázott, aminek következtében a döntéseket feljebb tolták, a tankerületekhez.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kitért arra a felmérésre, mely szerint az új munkarend bevezetése nyomán a pedagógusok döntő többsége leterhelt, 40 óránál is többet dolgozik hetente. Lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy a felmérés valós képet tükrözhet, mivel az országot járva kapott panaszok, észrevételek többsége is az abban foglalt megállapításokat támasztotta alá. Noha a túlórát ki kellene fizetni, szerinte a KLIK-nél arra nincs fedezet, ezért sok esetben nem is vezetik pontosan, hogy a pedagógusok ténylegesen mennyit dolgoznak.

– Az új bérszámítási rendszer egyrészt pozitív, de alapvetően hibás. Ugyanis nem ismeri el a több végzettséget, a többlet- és a minőségi munkát – folytatta. Beszélt arról is, hogy nagy feszültséget gerjeszt, hogy az oktató-nevelő munkát segítők fizetését nem emelték 2008 óta, ezért egyeztetéseket folytatnak, hogy béren felül egyéb juttatást is kaphassanak.

Szerdán Gyomaendrődön átadták az Eötvös József Emlékplakettet a Rózsahegyi Kálmán általános iskolában működő alapszervezetnek. Ott 80 százalékos a szakszervezet lefedettsége, és jó az együttműködés az intézmény vezetésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!