Közélet

2014.10.12. 14:30

Új vadászházzal lett gazdagabb Lőkösháza

A régi iskola épületét varázsolta újjá a Lőkösháza Turizmusáért Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Alapítvány, karöltve a helyi vadásztársasággal.

Nyemcsok László

Vadászházat, valamint falusi szálláshelyet létesítettek, ami az első panziónak számít a faluban. A létesítményeket a szombati családi és vadgasztronómiai napon avatták fel. 

Stílszerűen vadpörköltek főttek az új lőkösházi vadászház nagytermében és az épület előtt is szombaton. Több százan látogattak ki a rendezvényre. Az új vadászház és a Vadvilág falusi szálláshely avatásán Hrabovszki János, a megyei vadászszövetség és -kamara elnöke példaértékűnek nevezte a beruházást, melynek révén vadászok és nem vadászok is két csodálatos épületet használhatnak.

A családi és vadgasztronómiai napon köszöntőt mondott Simonka György, dr. Kovács József és dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, valamint Növényi Norbert egykori olimpiai bajnok birkózó is, aki tagja a Dél-Békés Mentőcsoportnak, mely „Te is lehetsz életmentő” címmel tartott bemutatót. A rendezvény programját trófeakiállítás színesítette, kürtösök, néptáncosok, nótakörösök is felléptek, a sztárvendég az Irigy Hónaljmirigy volt. 

Ifjabb László László, a Lőkösházi Földtulajdonosok Vadásztársaság fővadásza elmondta, 2007-ben alakultak, 10 fős taglétszámmal.

– A társaság tagjai nagyon jó kapcsolatot ápolnak a lőkösházi és kevermesi földtulajdonosokkal – magyarázta a fővadász. – Napi szinten tartjuk a kapcsolatot a gazdákkal, segítünk a vadkár és a tulajdon elleni bűncselekmények megelőzésében. A 4724 hektár területen gazdálkodó egység célja a természeti környezet megőrzése, a vadászható vadfajok természetes állományának fenntartása, élőhelyének bővítése, fejlesztése.

Mohácsi László gazdaságvezető kitért arra, területükön az ország egyik legjobb genetikai adottsággal rendelkező fácán törzsállománya él és gyarapszik. A mezei nyúl állománya is jelentős a területen, az élőnyulak befogását decemberben végzik. A 2014-es őzbakvadászati idényben 39 őzbakot lőttek a területen, ezekből 21 lett érmes, 8 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzminősítést érdemelt ki a trófeabírálaton. Hrabovszki János hozzátette, ez is bizonyítja, hogy magas szintű szakmai munkát végez a vadásztársaság.

Ifjabb László László szólt arról, hogy a Lőkösháza Turizmusáért Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Alapítványt egy baráti társaság hívta életre, és a helyiek, valamint a faluba érkező vendégek, turisták érdekeit, igényeit tartva szem előtt szálláshelyet, közösségi termet épített. A vadászház és a panzió kialakítása 35 millió forintot tett ki, ennek nagy részét pályázaton nyerték. Helytörténeti gyűjteményt is létrehoztak, több tárgy – kardtól a művészeti alkotásokig – a kastélyból került ide, használati eszközöket a lőkösházi emberek ajánlottak fel.

– Ezek az épületek a lőkösházi emberek tenni akarását mutatják, a magas színvonalú vendéglátás pedig kapocs lehet a város és a vidék, a külföldi turisták és a vidéki emberek között – hangsúlyozta ifjabb László László. – Falusi szálláshelyről lévén szó, a vendégek étkeztetésében a helyi őstermelők ízletes termékei is helyet kapnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!