Közélet

2014.09.08. 13:36

Gyermekfalu: cáfolja a költözés érveit a csabai szociológus

A battonyai SOS Gyermekfalu Orosházára költöztetéséről az ATV Doku című műsorában folytatott vitát az alapítvány egyik kuratóriumi tagjával dr. Velkey Gábor békéscsabai szociológus. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen szakmai érvek szólnak amellett, hogy a gyermekfalu Battonyán maradjon.

BEOL

– Korábban a battonyai gyermekfalu ingatlanjainak romló állapotával indokolta az alapítvány kuratóriuma az elköltözést, a tévéműsorban viszont ez már nem került szóba – hangsúlyozta dr. Velkey Gábor. – Ugyanakkor pár szóban erre is reagálnék: a fenntartó, az alapítvány felelőssége az ingatlanok rendbehozatala, és biztos vagyok benne, hogy ez jóval kevesebbe kerülne, mint Orosházán ingatlanok megvásárlása. A battonyaiak bevonásával is, rengeteg társadalmi munkával épült fel a gyermekfalu, és most Battonya veszít azzal, hogy a 12 házból a 70 gyermek a nevelőszülőkkel együtt elkerül.

A békéscsabai szociológus kitért arra, a kuratórium képviselője azzal érvelt a költözés mellett, hogy Battonyán kerítéssel elzárt a gyermekfalu, nem integrált része a közösségnek. Dr. Velkey Gábor kiemelte, a kerítés elbontható, a házak lakói kicserélhetők, tehát Battonyán is van lehetőség az integráció javítására. Szerinte azonban ez jelenleg is működik, hiszen ezek a gyermekek a battonyai társaikkal közösen járnak iskolába, közösen vesznek részt kulturális és sporteseményeken, nem egy mindentől elzárt közösségről van szó.

Az alapítvány kuratóriumának érvei között szerepelt az is, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek Battonyán nem kapják meg azt a speciális pedagógiai nevelést, ellátást, mint amiben Orosházán részesülhetnek. Dr. Velkey Gábor kifejtette, amennyiben ez így van, nem a gyerekeket kellene elvinni, hanem a magasabb szintű pedagógiai szakszolgáltatásokat Battonyán elérhetővé tenni. Az állam kötelessége is, hogy egy szegényebb, periférikus településen is megkapják ugyanazokat a szolgáltatásokat a gyermekek – nemcsak a gyermekfalu lakói, hanem a battonyai gyermekek is –, mint máshol, hiszen enélkül hogyan várhatnánk felzárkózást.

A szociológus hozzátette, a szélesebb körű pedagógiai szakszolgáltatások Battonyára hozását kezdeményezhette volna az alapítvány is, nincs arról tudomása, hogy megtették volna.

– Sőt, az elköltözéssel, ennek az üzenetével még egyet lökünk egy leszakadó térségben lévő, évtizedek óta lejtőn lévő településen, ahol kevés a munkahely, hatalmas az elvándorlás, sokan élnek mélyszegénységben – magyarázta dr. Velkey Gábor.

– Ezek a gyermekek, családok fogyasztanak is Battonyán, igénybe vesznek szolgáltatásokat, melyeknek a hiánya hatással lesz az egész településre. Leértékelődik egy 6 ezres lélekszámú kisváros, melynek nevét éppen a gyermekfalu révén ismerik nagyon sokan az ország más részeiben. Sok helyen diktálhat a könyörtelen piaci logika, de egy szociális ellátást végző alapítványnál – mely közvetetten közpénzből működik – nem. Az elmondottak alapján úgy gondolom, a költözést illetően a kuratórium által felsorolt szakmai érvek nem állják meg a helyüket. Ha pedig ez így van, más valódi érveknek kell lenniük a háttérben...

<!-- Gyermekfalu: cáfolja a költözés érveit a csabai szociológus A battonyai SOS Gyermekfalu Orosházára költöztetéséről az ATV Doku című műsorában folytatott vitát az alapítvány egyik kuratóriumi tagjával dr. Velkey Gábor békéscsabai szociológus. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen szakmai érvek szólnak amellett, hogy a gyermekfalu Battonyán maradjon. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!