Közélet

2014.08.25. 13:45

Hollandok vinnék a Körös Hotelt

— Holland befektetőcsoport vásárolná meg a békéscsabai Körös Hotelt. Információink szerint az érintett felek már az áralkun is túl vannak — hangzott el hétfőn, a békéscsabai városházán tartott sajtótájékoztatón.

BEOL

Fotós: Imre György

Fotós: Imre György

Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, a múlt héten a megyeszékhelyen jártak a vásárló és az eladó képviselői egyaránt, a felek egyeztettek elképzeléseikről az önkormányzat képviselőivel is.

— A befektetők szállodát kívánnak építeni a Körös Hotelnél. Tennék mindezt úgy, hogy a jelenlegi épület felhasználásával, egy Ybl Miklós-díjas magyar építész tervei alapján alakítanák ki Békéscsaba egyik új szálláshelyét. Tehát bontani nem kell, ezt egyébként a nemrégiben elvégzett statikai vizsgálatok is igazolták — hangsúlyozta az alpolgármester.

Elmondta, a következő közgyűlésre szeretnék behozni azokat a hatósági feladatokat, rendezési terveket, melyeknek elfogadását a város vállalta fel az ügylet mielőbbi létrejötte érdekében — fogalmazott Hanó Miklós. Hozzátette, a múlt heti tárgyalás során a befektetőkről kiderült, idehaza már két szállodát is működtetnek sikeresen.

— A vevőktől azt is megtudtuk, hogy a belvárosi környezet átalakulása, a Csabagyöngye felépítése, valamint a főtér és vonzáskörzetének megújítása is motiválta őket vételi szándékukban.

Hanó Miklós szerint szerződéskötés egy hónapon belül várható az ügyben, a munkálatok a jelenlegi tervek szerint egy, másfél évig tartanának és a vásárló uniós forrás bevonását is tervezi a kivitelezéshez.

Dr. Ferenczi Attila városfejlesztési tanácsnok hozzátette, jelentős mérföldkő lehet ez a város életében, hiszen az önkormányzat évek óta próbált egyezségre jutni a tulajdonossal a magántulajdonban lévő épület sorsának rendezése érdekében. Kiemelte, most egy komoly, szavahihető befektető megjelenése változtatta meg a helyzetet.

Herczeg Tamás szociális tanácsnok, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese emlékeztetett, intézményük közelsége alapján, a beruházás megvalósulása esetén a konferenciaturizmus fejlesztésében is figyelemre méltó lehetőségek rejlenek.

A volt békéscsabai Körös Szálló egyébiránt nemcsak városépítészeti, hanem közegészségügyi szempontból is problémás. A környéken élők találtak ott már óvszert, injekciós tűket, de még ürüléket is. A hajléktalanok rendszeresen birtokba veszik az emeleteket, ottlétükről az alkalmi fekhelyek árulkodnak. A vakolat omladozik, és az ódon ház felvonója is életveszélyes.
Legutóbb tavaly októberben foglalkozott volna a szállóval a békéscsabai közgyűlés. Akkor kérdések merültek fel a város és a tulajdonos között tervezett ügylet áfa-vonatkozásaival kapcsolatban, ezért az előterjesztők jobbnak látták a téma levételét a napirendről.

— A Körös Hotel az egyik legnépszerűbb hely volt a városban — meséli az 50-es évei közepén járó Kovács Ilona, aki fiatal korának legszebb élményeit kapcsolja a ma már romos épülethez. — Számomra a dollárbolt maradt emlékezetes — fogott múltidézésbe a harmincéves Sztankó Pál. — Egy-két matchboxot máig őrzök. Feleségem legelső Barbie babája is onnan való.

Információink szerint az érintett felek már az áralkun is túl vannak —

hangzott el hétfőn, a békéscsabai városházán tartott sajtótájékoztatón. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!