Közélet

2014.07.30. 16:18

Mire figyeljenek az autósok?

Kellemetlen meglepetésként érheti az autósokat, ha egy közúti ellenőrzés során derül ki, hogy az általuk érvényesnek hitt jogosítvány már rég lejárt.

BEOL

Fotós: Somogyi Hírlap

Fotós: Somogyi Hírlap

Azok közül, akiket eddig megbüntettek, szinte senki nem tudta, hogy az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, és ez a tudatlanság büntetőpontokat is eredményező helyszíni bírságot jelent. Azonban egy egyszerű mozdulattal mi magunk is könnyen ellenőrizhetjük jogosítványunkat és kerülhetjük el az 5-50 ezer forintba kerülő szabálysértést – írja a Napi.hu.

Amikor a hatóság átadja a gépjárművezetőnek a vadonatúj vagy meghosszabbított új plasztik jogosítványt, senki nem hívja fel az érintettek figyelmét, hogy az olvashatatlanságig miniatürizált vezetői engedély túloldalára nyomtatott dátumok és az apróbetűs magyarázatok mit jelentenek - adta hírül a Patikapénztár.

A jogosítvány hátoldaláról készített fenti képen látható, melyik dátum vonatkozik az orvosi vizsgálat érvényességére: Jól látható, hogy a B sor és a 11. oszlop metszetében van az a dátum, amire a rendőrség most utazik (az orvosi vizsgálat érvényességének lejárta), és amely a legritkább esetben egyezik meg "T" sorban az erre az oszlopra eső adattal, ami a vezetői engedély érvényessége.

Azok a szerencsések, akik szemüveg nélkül el tudják olvasni a 11. sor magyarázatát ("Kategória érvényessége"), sem jönnek rá könnyen első blikkre, hogy ez a dátum az orvosi vizsgálat érvényességének lejártát mutatja, ezért is fordulhatnak elő a figyelmetlen vezetők körében a sorozatos büntetések.


Ráadásul a dátumformátum sem egyértelmű: a 2013 január 19. előtt kibocsátott jogsikon a dátum formátuma az ÉÉ.HH.NN, vagyis a magyar rendszert követi. A 2013 januárja után kiadott - teljes mértékben EU-kompatibilis - jogsi viszont az európai dátumformátumot használja a lejáratok jelölésére, vagyis NN.HH.ÉÉ. alakban adja meg a pontos lejárat idejét.

Mi a teendő, ha lejárt az orvosi érvényessége és cseréhez milyen költségekkel kell kalkulálni?

1. Keressen fel egy háziorvost (nincs arra vonatkozó előírás, hogy csak a saját háziorvosához mehet és most a szabadságok miatt jelentősen megnőhet a várakozási idő), aki a gépjárművezető korától függően 2 500, 4 800 vagy 7 200 forint ellenében elvégzi a szükséges rutinvizsgálatot. Jó tanács: mindenki vigyen magával készpénzt, mert egészségpénztári kártyáról ez a vizsgálat sem finanszírozható, mint ahogyan általában a prevenciós szolgáltatások, de ritka az a háziorvos is, ahol bankkártyával lehet fizetni.

2. Az igazolással keresse fel az okmányirodát, ahol további 4 ezer forint ráfizetésével hozzájut a megújított jogosítványához.

3. Aki igazán elővigyázatos, egy hónappal az orvosi lejárta előtt elindítja a folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a hatósági ügyintézés fennakadása miatt kicsúszik a határidőből.

Az orvosi vizsgálatot azonban nem csak a büntetés elkerülése miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert ez a rutinvizit (például látásvizsgálat) segít elkerülni akár az igazi vészhelyzeteket és így életmentő is lehet - írta a Patikapénztár nyomán a Napi.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!